Tuhanded ID-kaardi sertifikaadid muutuvad kehtetuks

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart
ID-kaart Foto: Elmo Riig

Märtsikuu lõpuga muutuvad taas tuhanded ID-kaardi sertifikaadid kehtetuks ja nende kaartidega enam e-toiminguid teha ei saa.

Riigi infosüsteemi ameti andmetel hakkavad aeguma osade ID-kaartide sertifikaadid, mida tuleb turvariski vältimiseks uuendada. Turvarisk tekkis kiibi ja tarkvara koosmõjus. Kiipi muuta ei saa, kuid sertifikaatide ja kiibitarkvara uuendamisega saab kiibil olevat tarkvara kasutada nii, et see turvarisk ei avaldu.

Tele2 tootedirektor soovitab soetada endale turvaline Mobiil-ID. «Mobiil-ID abil on võimalik ennast identifitseerida, dokumente digitaalselt allkirjastada ja teha kõiki e-toiminguid, mida ka ID-kaardiga. Kuid seejuures ei ole vaja enam ID-kaardi lugejat ja spetsiaalset tarkvara, sest paroolid on võimalik sisestada oma nutitelefoni,» rääkis Aron.

Politsei- ja piirivalveameti kodulehelt saab hõlpsasti kontrollida, kas sertifikaadid vajavad uuendamist või mitte.

Aasta lõpuks oli aktiivseid Mobiil-ID kasutajaid Eestis 167 000. Mobiil-ID on ainus turvaline identifitseerimisvahend, mis võimaldab teha nutiseadmes pangatoiminguid, kasutada teenusekeskkondi ja dokumente digiallkirjastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles