Linn otsib kaasava eelarve raha eest Lasteparki kaht mängulinnakut

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kaasava eelarve hääletuse võitnud idee, mille järgi tehakse Lastepark tänapäevaseks ja lastesõbralikumaks, peaks saama tegelikkuseks mai lõpuks.
Viljandi kaasava eelarve hääletuse võitnud idee, mille järgi tehakse Lastepark tänapäevaseks ja lastesõbralikumaks, peaks saama tegelikkuseks mai lõpuks. Foto: Marko Saarm

Selle aasta Viljandi kaasava eelarve töö on Uue tänava äärsesse Lasteparki uue mänguväljaku loomine ning see 30 000 eurot maksev ettevõtmine peab valmis olema 30. maiks.

Viljandi linnavalitsus hakkas sel nädalal konkursi korras otsima ettevõtet, kes tooks ja paneks Lasteparki paika kaks ronimist ja liulaskmist võimaldavat mänguseadet, millest üks peab olema mõeldud 1–5-aastastele ja teine 5-aastastele ning vanematele.

Sellisena on linnavalitsus kujutanud konkursi tingimustes 1–5-aastastele mõeldud ronimisväljakut.
Sellisena on linnavalitsus kujutanud konkursi tingimustes 1–5-aastastele mõeldud ronimisväljakut. Foto: Viljandi linnavalitsus

Mudilaste mängulinnak peab olema mitmel tasapinnal ja seda peab ühendama kaldtee, sellel peavad olema omavahel ühendatud platvormid, millest vähemalt üks oleks katusega. Linnakus peab olema mängumaja, vähemalt kolm arendavat mänguelementi, kõnetorud, kaks teleskoopi, kaks läbironimisava ja liurenn.

Suuremate laste mänguseade peab sisaldama poksikotti, purjetüüpi ronimisseina, vertikaalset kaljuronimisnukkidega ronimisseina ja kuulidel olevat ronimisseina. Selle peab olema tuletõrje laskumispost, kahes suunas kasutatav liutoru, vertikaalne ronimisvõrk ja ronimistunnel koos võrguga.

Selline peaks välja nägema 5-aastastele ja vanematele lastele mõeldud seade.
Selline peaks välja nägema 5-aastastele ja vanematele lastele mõeldud seade. Foto: Viljandi linnavalitsus

Firma, kellelt mänguseadmed ostetakse, peab need Lasteparki kohale tooma ja üles panema. See eeldab ka mänguvahenditele vajaliku pinnase rajamist, et lapsed kukkudes viga ei saaks.

Kõik mänguvahendeid müüvad ja paigaldavad ettevõtted saavad linnale oma pakkumise teha 21. märtsiks. Hind ei tohi seejuures olla kallim kui 30 000 eurot, sest just selline on Viljandi kaasava eelarve suurus, mille kasutamise üle linlased hääletada said. Võitja kogus tänavu 272 häält.

Viljandi kaasava eelarve võitnud ettepaneku üks esitaja Pille Labi lootis detsembris, et 30 000 euro eest peaks saama Lasteparki kaks ronimislinnakut ning vähemalt ühte külge piirdeaia. Linnavalitsus pole aia ehitajat otsima hakanud, sest hinnanguliselt kulub nimetatud summa ära mänguseadmete ostmiseks ja paigaldamiseks.

Nii Lastepargi ajakohastamise idee taga olevad inimesed kui linnavalitsus on tõdenud, et kaasava eelarve raha eest saab pargi renoveerimise käima lükata, aga mitte seda lõpuni viia.

Pille Labi, Anett Vetamm ja mittetulundusühingu JCI Viljandimaa, kes Lastepargi uuendamise idee ühiselt kaasava eelarve hääletusele pakkusid, leidsid, et vähemalt kahe uue mänguväljaku atraktsiooni parki lisamine annab tugeva tõuke Lastepargi uuestisünniks.

Lastepargi korrastamise idee kogus kaasava eelarve rahvahääletusel 272 häält. Teised ettepanekud ei ületanud seekord 200 toetushääle piiri, mis on üks võitjaks kuulutamise tingimusi. Teisele kohale jäi Kesklinna kooli juurde multifunktsionaalse palliväljaku rajamise idee, mis sai 144 häält.

Mullu ehitati kaasava eelarve raha eest jalgtee Uueveski orgu. Selle töö tegemine oli seotud suurte tagasilöökidega, sest ainuüksi ehitusprojekt läks maksma ligi 10 000 eurot ning selle projekti elluviimine oleks maksnud ligi 200 000 eurot. Lõpuks visati tellitud projekt pürgikasti ning telliti tunduvalt lihtsam töö, mis maksis vähem kui 30 000 eurot. Kokkuhoid tähendas ka seda, et valgustust jalgraja äärde ei tule.

See töö tehti suures osas ära eelmise aasta lõpul, kuid lõplik viimistlus antakse kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles