Juhtkiri: Turgutagem turgu!

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käesoleval aastal mõjutab viljandlaste igapäevaelu arvatavasti kõige rohkem turuplatsi ehitus.
Käesoleval aastal mõjutab viljandlaste igapäevaelu arvatavasti kõige rohkem turuplatsi ehitus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Esinduslikku rahvaküsitlust korraldamata on raske oletada, millist kohta peavad viljandlased oma kodulinnas kõige koledamaks, kuid usutavasti on turu parkla nende seas esirinnas.


Kui samasugune lagunenud sillutisega ja tihedalt sügavaid porilompe täis plats asuks äärelinnas mõne tähtsusetu asutuse kõrval, häiriks see ilmselt väheseid, kuid turule ja seda ümbritsevatesse kaubanduskeskustesse on aeg-ajalt asja suuremal osal maakonnakeskuse ja ümbruskonna valdade elanikel. Nii on mõistetav, et platsi sant seisukord on juba aastaid tugevat pahameelt põhjustanud ja inimesed ootavad pikisilmi, millal linnavõim selle korrastamise ükskord ometi käsile võtab.



Linnavalitsus astubki täna volikogu ette küsimusega, kas jätkata tööd arhitektide Margus ja Tarmo Maiste eskiislahendusega. See tähendaks parkla ümberehitamist mitmeotstarbeliseks alaks, kuhu peaks kerkima uued ärikeskused ning jaguma praegusest rohkem ruumi jalakäijatele. Teise võimalusena pakutakse rahvaasemikele arutamiseks lihtsalt ühe korraliku parkimisplatsi plaani.



Majanduse jahtudes on tõenäoline, et uusi ärimaju ehitada soovivaid ettevõtjaid on raske leida. See tähendaks, et arhitektide visanditelt vastu vaatav ilus plaan ei saaks nii või teisiti kuigi ruttu tegelikkuseks. Samuti on küsitav, kas kõnealuses kohas on ikka mõttekas autode parkimisala kärpida, sest nädalavahetustel näikse seal niigi vähe ruumi jaguvat.



«Sakala» peab kõige tähtsamaks seda, et aastaid või õigemini aastakümneid keset linna vastu vaadanud inetu pilt ükskord ometi kaoks — mida kiiremini, seda parem. Kui tööde alustamise eeldus on senisest eskiislahendusest loobumine, siis tasub seda tõsiselt kaaluda. Lõppude lõpuks on kõige tähtsam, et turu juures oleks piisav hulk parkimiskohti. Parke ja muid ilusaid paiku, millega vaeva näha, on Viljandis mujalgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles