Euroopa viimased mammutid võisid elada Eestis

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki mammutileidusid on Eestis avastatud vähe, elasid tõenäoliselt just siin Euroopa viimased selle liigi esindajad.
Ehkki mammutileidusid on Eestis avastatud vähe, elasid tõenäoliselt just siin Euroopa viimased selle liigi esindajad. Foto: shutterstock.com

​Süsinikmeetodil tehtud vanusemäärangud lubavad oletada, et viimased Euroopa mammutid, elevandi suured sugulased, elasid Eestis ja Eesti ümbruses.

Näiteks mammutipere, kelle hambad leiti Jõgevamaalt Puurmani mõisa maadelt juba XIX sajandil, elas kõigest 11 600 aastat tagasi. Nimelt kaevati 1895. aastal endise Puurmani ja Laeva vahelise tee lähedal Saare ja Utsali vahel Lippardi heinamaa ääres kraavi ning satuti imelikele suurtele luudele ja hammastele.

Tartumaal asuv jääaja keskus on pühendunud jääajaga seonduva materjali kogumisele ja eksponeerimisele ning jääajaga seonduvate õppeprogrammide korraldamisele. Keskuse andmetel on paljud tookord leitud mammutiluud jäänud aja jooksul kadunuks, kuid kaks purihammast on jõudnud Eesti loodusmuuseumi hoidlasse. Need on mammuti ülemised purihambad: vasak ja parem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles