Sakalamaa sportlik rahvas võtab mõõtu

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval algavatel kümnendatel Sakala mängudel on kavas 16 mõõduvõttu 15 spordialal. Traditsioonilise võistlusena kuulub programmi publikut paeluv ja osalejatelt suurt pingutust nõudev köievedu. Pilt on tehtud eelmistel mängudel.
Laupäeval algavatel kümnendatel Sakala mängudel on kavas 16 mõõduvõttu 15 spordialal. Traditsioonilise võistlusena kuulub programmi publikut paeluv ja osalejatelt suurt pingutust nõudev köievedu. Pilt on tehtud eelmistel mängudel. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Homme avatakse Viljandi spordihoones kümnendad Sakala mängud. Seitse päeva kestev sportlik programm kulmineerub suure ühispeoga, kus parimatele jagatakse tunnustust.

21.—28. maini kestvate kümnendate Sakala mängude sportlik programm algab tund enne ametlikku avatseremooniat meeste võrkpalliturniiriga. Nädala jooksul võtavad Viljandimaa omavalitsuste esindused üksteiselt mõõtu 15 alal.

Sakala mängude spordiüritustel selguvad alade parimad, ent peetakse ka omavalitsustevahelist koondarvestust, kus vallad ja linnad on jagatud suurteks ja väikesteks ehk üle ja alla 3000 elanikuga omavalitsuste gruppi.

Eelmised mängud peeti kaks aastat tagasi ning toonasega võrreldes pole kavas palju muudatusi tehtud. Spordiprogrammi peakohtuniku Ilmar Küti sõnul pole sel aastal jahilaskmist, mis valdade esindajate soovil kulukuse tõttu kavast välja jäeti. Selle asemele on programmi võetud sangpommitõstmise mitmevõistlus.

Viljandimaa spordiliidu juhataja Margit Kurvitsa jutu järgi lubab eelregistreerimine oodata aktiivset ja rohkearvulist osavõttu.

Kutsuti ka Jõgeva- ja Valgamaa

Traditsiooniliselt on Viljandimaa valdade ja linnade esinduste sportlikule mõõduvõtule kutsutud ka teiste ajaloolisele Sakalamaale jäävate omavalitsuste esindajad. Kutsele on vastanud Jõgevamaalt Põltsamaa vald ja Valgamaalt Põdrala. «Kahjuks jäävad seekord tulemata Põltsamaa ja Tõrva linn ning Helme vald,» rääkis mängude sporditoimkonna sekretär Margit Kurvits.

Nädala eest lõppenud eelregistreerimise järgi jääb tänavustel mängudel võistkondlikus arvestuses esindamata meie maakonna väikseima elanike arvuga Kõpu vald. Sealse spordijuhi Kaimar Männigo sõnul peitubki põhjus ennekõike valla väiksuses. «Oleme varem kaasa teinud võrkpallis, aga kahjuks ei õnnestunud meil seekord esindust välja panna. Vägisi punnitada pole mõtet,» ütles ta. «Paljudele aladele pole meil võistkonna jagu harrastajaidki.»

Arvukaimalt on tänavustele Sakala mängudele oodata maakonna suuremaid omavalitsusi. Kõigile 16 mõõduvõtule on end kirja pannud mulluste mängude üldvõitja Suure-Jaani vald, ent selliseid omavalitsusi on teisigi, sealhulgas Viljandi linn ja Tarvastu vald.

15 alale on end kirja pannud näiteks eelmise jõuproovi väikeste omavalitsuste parim, Halliste, kust puudub ainult noorte jalgpallimeeskond. Sama paljudele aladele saadab esinduse ka suurte arvestusse kuuluv Karksi vald — temal pole vabamaadluse võistkonda.

Suure-Jaani vallas sporditööd koordineeriva Mati Adamsoni sõnul on mõnele alale esindust kokku saada üpris raske. «Paljud parimas sportlaseeas noored on hõivatud õpingute või tööga koduvallast kaugemal. Teeme kõik, et me oleksime tugevalt esindatud kõigil kavas olevatel aladel,» rääkis ta.

Rakendust noortest seeniorideni

Mängude peakohtunik Ilmar Kütt seletas, et rakendust saavad igas eas sportlased, alustades noortest ja lõpetades veteranidega. Ehkki enamikul aladel peetakse võistlust meeste ja naiste arvestuses, on jalgpallis oma mõõduvõtt 2000. aastal ja hiljem sündinud noormeestele ning vanusepiiriga 40+ on määratletud korvpallimeeskondade koosseis. Samuti on täiskasvanute kõrval omaette arvestus seenioriikka jõudnud kergejõustiklastele.

Kogu nädala kestev sportlik programm kulmineerub 28. mail maakonna laulu- ja tantsupeoga, millel leiab aset ka spordiürituste parimate autasustamine.

Iga kahe aasta tagant korraldatavate Sakala mängude traditsioon sai alguse 1939. aastal. Sõja ajal ja järel tuli vahe sisse, aga jõuproovid jätkusid taas 1990. aastatel.
Üheksandate Sakala mängude edukaimad olid 16 ala kokkuvõttes Suure-Jaani ja Halliste vald.

PROGRAMM

Kümnendate Sakala mängude spordiprogramm

• 21. mai
kell 10 — meeste võrkpalliturniir Viljandi spordihoones ja maagümnaasiumi saalis
kell 12 — maleturniir Viljandi spordihoone fuajees
kell 14 — kurnimäng Viiratsi staadionil

• 22. mai
kell 10 — naiste võrkpalliturniir Viljandi spordihoones
kell 10 — kergejõustikuvõistlused Viljandi staadionil
kell 12 — kabeturniir Viljandi spordihoone fuajees
kell 12 — vabamaadlusturniir Viljandi spordihoones

• 23. mai
kell 18 — korvpalliturniir Viljandi spordihoones

• 24. mai
kell 11 — jalgpalliturniir Viljandi staadioni kunstmuruväljakul
kell 18 — petank Viljandi Kaare kooli staadionil
kell 18 — korvpalliturniir Viljandi spordihoones

• 25. mai
kell 17 — koroonaturniir Viljandi spordihoone fuajees
kell 18.30 — sangpommi mitmevõistlus Mõisaküla spordihoones

• 26. mai
kell 17 — jalgratturite maastikusõit Viljandi järve ääres
kell 18 — köievedu Viljandi Vabaduse platsi kõrval orus

• 27. mai
kell 16.45 — lauatenniseturniir Viljandi spordihoones

• 28. mai
kell 10 — mälumäng Viljandi maavalitsuse saalis

Sakala mängude üldjuhend ja ajakava on saadaval Viljandimaa spordiliidu kodulehel.
Allikas: Viljandimaa spordiliit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles