Aiapidajad saavad aidata aialindude käekäiku jälgida

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linavästrik
Linavästrik Foto: Tiit Külaots

Eesti ornitoloogiaühing kutsub kõiki aiapidajaid ja loodushuvilisi osa võtma populaarsest harrastusteadusprojektist «Suvine aialinnupäevik». Aialinnuvaatlejate abiga saab teada, kuidas läheb meie rahvuslinnul suitsupääsukesel, kuldnokal ja paljudel teistel armastatud aialindudel.

Tänavu on «Suvisel aialinnupäevikul» viies hooaeg.

«Suvise aialinnupäeviku» veebirakenduses www.eoy.ee/aed on igaühel võimalik luua oma isiklik päevik, kuhu saab kirja panna kõik aias kohatud ja pesitsevad linnud. Samuti saab sinna üles märkida muud juhuvaatlused selgroogsete, tolmeldajate ning fenoloogiliste tähelepanekute kohta: millal hakkasid õitsema taimed ja millal ilmusid välja esimesed putukad.

Kaardirakenduse abil saab jälgida teiste osalevate aedade tulemusi ning hooaja lõpus salvestada enda päevikusse sisestatud andmed ja elamused.

Nelja tegevusaastaga on «Suvisest aialinnupäevikust» kujunenud Eesti suuruselt teine rahvateadusprojekt. Mullu osales ligi 900 loodusvaatlejat, kes panid oma kirja üle 26 000 liigivaatluse. 2017. aastal pesitses aedades ühtekokku 76 liiki linde, kellest sagedasemad olid kuldnokk, rasvatihane ja linavästrik. Külm kevad ja suvi mõjutasid ka aialinde, mistõttu oli nende pesitsusaasta keskmine või suisa kehv. Näiteks suitsupääsukesi pesitses mullu aedades tavapärasest vähem ja poegade arv oli keskpärane. Tänavu saab selgust linavästriku käekäigu kohta, sest aedu, kus linavästrikud pesitsevad, on jäänud vähemaks juba kolm aastat järjest.

«Suvine aialinnupäevik» kestab 1. märtsist 7. oktoobrini. Aialinnupäeviku tegemisi kajastavad looduskalender.ee ja linnuvaatleja.ee. «Suvist aialinnupäevikut» toetab keskkonnainvesteeringute keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles