Teatrimajas avatakse Kalju Komissarovi maalide näitus

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalju Komissarovi autoportree
Kalju Komissarovi autoportree Foto: Heigo Teder

Kalju Komissarovi sünniaastapäeval, 8. märtsil avatakse Ugala teatris väljapanek tema maalidest. Ugala kammersaali seintel on esindatud kümmekond Komissarovi pintslitõmbest sündinud teost, mille seas leidub näiteks maastikumaale kui ka kunstniku autoportree. Näitus jääb üles järgmiseks kuuks ning maalidega saab tutvuda tund enne etenduse algust.

Eha Komissarovi sõnul ei tasu tema venna Kalju tööde juures traditsioonilisi esteetilisi lähtekohti otsida. «Kaalukam osa Kalju maalidest valmis teatrikooli aastail. Võtkem neid kui isiklikke ülestähendusi, kui Kalju kahevõitlust sümboolse maailmaga, kuhu ta soovis iga hinna eest siseneda ja seal ennast kehtestada. Kindlasti on mõni pilt valminud nende uute teadmiste valgel, mis teatrikoolis rolli tõlgenduste tehnikatest omandati,» kõneles Eha Komissarov.

Kalju Komissarovi tee Ugala teatris sai alguse 1985. aastal ning tema viimaseks tööks Viljandi teatris jäi Viljandi kultuuriakadeemia 9. ja 10. lennu diplomilavastus «Inetu». Komissarovi käe all valmis Ugalas üle kolmekümne lavastuse, aastatel 1989–1991 oli ta peanäitejuht ning aastel 1987–2000 lavastaja. Tema säravaimad näitlejatööd Ugalas olid Jedigei lavastuses «Ja sajandist on pikem päev» ning Danton lavastuses «Giljontiin Dantonile».

Lisaks Komissarovi maalide näitusele avatakse samal päeval teatrigaleriis väljapanek Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna teatrikunsti visuaaltehnoloogia õppekava üliõpilaste töödest. Eksponeeritud tööd on valminud õppetöö käigus erialatundides, kus püütakse tundma õppida kõiki butafooria valmistamisel kasutatavaid enamlevinud materjale ning uuritakse eri värvide ja maalimisvõtete koosmõju. Välja pandud tööd on valminud Kersti Rattuse ja Eero Ehala juhendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles