Helmen Kütt: igaüks peab saama väärikalt vananeda

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmen Kütt
Helmen Kütt Foto: Marko Saarm

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Helmen Küti kinnitusel tuleb Eestis luua selline hoolekandesüsteem, mis vähendab oma eakate vanemate eest hoolitsevate lähedaste koormust ja tagab igaühele õiguse väärikalt vananeda.

Riigikogus asetleidnud arutelul, mis keskendus eakana hakkamasaamisele, ütles Viljandimaalt valitud rahvasaadik, et Eestis elab 300 000 pensioniealist inimest, kellest viiendik vajab abi ja hooldust igapäevaeluga toimetulekuks. Hinnanguliselt on 75 000 inimest seotud oma lähedaste hooldamisega.

«Tänane killustatud süsteem hoolekande ja tervishoiu finantseerimisel asetab tihti üle jõu käiva kohustuse pereliikmete õlgadele,» ütles Kütt ning leidis, et riik peab jõudma sinnamaani, kus hoolduskoormuse ainuvastutus ei oleks vaid abivajaja ja tema pere kanda.

«Seadusandja ülesandeks on siduda pere ja riigi abistamiskohustused omavahel, et need moodustaksid tervikliku süsteemi ja täiendaksid üksteist nii, et kellegi inimväärikus ei jääks kaitseta. Viimane aeg on otsustada, millistel juhtudel kehtestada perele isiku esmase ja peamise abistamise kohustus ning millistel juhtudel võib perele panna üksnes täiendavaid kohustusi,» rääkis Kütt.

Uue süsteemi ülesehitamine eeldab tema sõnul ka hoolekande- ja tervishoiuteenuste paremat integreerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles