Tänasest saab kirja panna avatud talude päevale

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu osales Viljandimaalt avatud talude päeval viisteist talu, kes kõik moel või teisel rahvale uudistamist pakkusid. Pilt on tehtud Suure-Jaani Nõrga talus.
Mullu osales Viljandimaalt avatud talude päeval viisteist talu, kes kõik moel või teisel rahvale uudistamist pakkusid. Pilt on tehtud Suure-Jaani Nõrga talus. Foto: Kamilla Selina Lepik

Algas talude ja põllumajandustootjate registreerimine 22. juulil peetavale üle-eestilisele avatud talude päevale. Avatud talude päev on kujunenud populaarseks pereürituseks, eelmisel aastal võttis huvilisi vastu lausa 280 talu ning kokku oli külastusi üle 120 000.

Maaeluminister Tarmo Tamm kutsus talusid üles kirja panema, sest see on suurepärane võimalus oma toodangut laiemale publikule tutvustada.

Eestimaa talupidajate keskliidu tegevjuhi Kerli Atsi sõnul on talud põllumajanduse selgroog ning maaelu visiitkaart. «Talupidamine ja maaettevõtlus laiemalt on maaelu maine kujundajad. Üle-eestilisel avatud talude päeval saame avada oma majapidamiste uksed, et näidata, kus kasvab kvaliteetne Eesti toit,» kõneles ta.

Huvilistel on avatud talude päeval võimalik näha nii suuri farme kui ka väiksemaid talusid, põnevat põllumajandustehnikat, mitmesuguseid loomi ja taimi. Kohapeal saab maitsta ehedat talutoitu ja osta tooteid. Igal osalejal on oma programm, milles näidatakse oma ettevõtte eripärasid.

Avatud talude päeval osalemiseks tuleb talu või põllumajandustootmine 1. maiks kirja panna veebilehel.

Osaleda soovivad talupidajad ja põllumajandustootjad on oodatud infopäevale. Seda on võimalik teha 27. märtsil Pärnumaal Audru osavallakeskuses või 6. aprillil Lääne-Virumaal Jänedal põllumajandusuuringute keskuse suures saalis.

Esimene avatud talude päev oli 2015. aastal, kui uksed avas 147 talu ja põllumajandustootmist. 2016. aastal osales 234 talu ja tehti ligikaudu 85 000 külastust. 2017. aastal külastati 280 talu, põllumajandustootjat ja maaettevõtet üle 120 000 korra. Ettevõtmise vajalikkust väljendab ka keskmine külastajate arv talu kohta, mis läinud aastal ulatus 450 külastajani.

Üle-eestilise avatud talude päeva algatus sündis maaeluministeeriumi, nüüdseks põllumajandusuuringute keskusega liitunud maamajanduse infokeskuse ja Järvamaa avatud talude eestvedajatega koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles