Viljandis võrsuvad tulevased insenerid

, Tallinna tehnikakõrgkooli ehituse projektijuhtimise lektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projektis osalenud kolme Viljandi gümnaasiumi õpilased ning nende õpetajad
Projektis osalenud kolme Viljandi gümnaasiumi õpilased ning nende õpetajad Foto: Erakogu

6. mail leidis Jakobsoni gümnaasiumis aset kõigi Viljandi koolide kümnenda, üheteistkümnenda ja kaheteistkümnenda klassi õpilasi haarava, tehnikaerialasid tutvustava projekti Tehnocum lõpuüritus.

Meetme «Kohandumine teadmistepõhise majandusega» teaduse populariseerimise alameetme TEEME projekti täielik nimetus on «Tehnocum — tehnika ja tehnoloogia erialade populariseerimine tehnikaringide ning üle-eestilise tehnoloogiapäevade sarja läbiviimise kaudu».

Sügisel alanud projekti eesmärk oli tutvustada tehnikaerialasid ning levitada neid koostöös selle valdkonna kohalike ettevõtetega üldhariduskoolide ja kutsekoolide õpilaste seas.

Viljandi valiti katseprojekti kohaks kahel põhjusel. Esiteks on Viljandi linnavalitsuse ja Tallinna tehnikakõrgkooli (TTK) vahel 2010. aasta märtsis sõlmitud koostööleppes punkt, mille järgi on pooled huvitatud viljandlastele süvitsi insenerihariduse õpetamisest.

Teiseks on aktsiaselts Viljandi Metall oma toodangut ette valmistades ja metallkonstruktsioonide montaaži korraldades juba aastaid kasutanud eesrindlikke IT-lahendusi, mida TTK nüüd õpetama hakkab.

Esimene vahefiniš

Lõpuüritusel demonstreerisid Viljandi maagümnaasiumi abituriendid Joosep Tõnisalu ja Martin Ment talve jooksul ehitusinformatsiooni modelleerimise (BIM) vallas omandatud teadmisi ning andsid mudelit kujundades asjalikke kommentaare ja näpunäiteid.

Seejärel rääkis Tallinna tehnikaülikooli vastne magistrant ja projekteerimisbüroo Pluss noor konstruktor Tanel Friedenthal jaanuaris kaitstud mudelprojekteerimise magistritööst.

Sellega on Tallinna tehnikakõrgkooli ja Viljandi linnavalitsuse vahel sõlmitud koostööleping jõudnud esimese vahefinišini.

2011. aasta septembris jätkuva projektiga otsustati liita ka tänavu põhikooli lõpetanud ning sügisel gümnaasiumiharidust taotlema asuvad asjahuvilised. Seesama idee kandub 2012. aasta septembris tööd alustava riigigümnaasiumi ja Viljandi ühendatud kutsekeskkooli õppekavva.

Soovivad jätkata

Kõik paarkümmend katseprojekti läbi teinud noort kinnitasid nagu ühest suust, et see oli huvitav ja aitas elukutset valida. BIM-spetsialisti kutset pidasid nad köitvaks.

Tunnustust, väärtpabereid ja meeneid jätkus kümmekonnale õpingutes kiiresti edasijõudnule. Jaan Orasele, Margus Merilale ja Otto Torsile võib loota isegi kõige keerulisemas olukorras. Põhimõttel «Üks kõigi, kõik ühe eest» olid nad projekti õnnestumise nimel valmis pingutama ka vabast ajast.

«Sakala» lugejad peaksid meelde jätma ka Joosep Tõnisalu, Urmo Kallisaare, Kadri Karja, Oliver Rüüsaku, Taavo Landu ja Taavo Alliku nime. Oleme kindlad, et mõne aja pärast võrsub Viljandis oma noorte inseneride koolkond, kelle õlule võib jätta linna majanduse innovatiivse arengu.

Edasijõudnud kinnitasid, et jätkavad projekti — tänavused lõpetajad kõrgkoolides, gümnasistid oma õppeasutuse katuse all.

ARVAMUS

Kadri Karja,
Jakobsoni gümnaasiumi XI klassi õpilane

Olen väga rahul, et otsustasin selles projektis kaasa lüüa. Õppisin seal palju uut. Varem olin põgusalt kuulnud üksnes programmist AutoCAD, kuid nüüd sain lähemalt tundma õppida ka Reviti projekteerimisprogrammi. Kui kõrgkoolis tuleb millegi niisugusega kokku puutuda, muudab see minu elu kindlasti palju kergemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles