Alanud kampaania kutsub suhkrutarbimist vähendama

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alanud kampaania õpetab suhkruid märkama ja nende tarbimist vähendama.
Alanud kampaania õpetab suhkruid märkama ja nende tarbimist vähendama. Foto: toitumine.ee

Tervise arengu instituut (TAI) alustab televisioonis, tänavatel, kauplustes ja veebis kampaaniaga, mis õpetab suhkruid märkama ja nende tarbimist vähendama.

Veebilehelt toitumine.ee leiab ka suhkrukalkulaatori, millega saab lihtsalt välja arvutada, kui palju lisatud suhkruid eri toodetest saab ning võrrelda seda päevase piirkogusega.

Instituudi toitumisekspert Kristin Salupuu sõnul liialdavad eestimaalased magusaga ja see ei ole vaid ülekaaluliste probleem. Nagu ta väidab, söövad täiskasvanud magusat keskmiselt kaks korda enam kui on soovitatav, lapsed koguni kolm-neli korda enam.

Liigne suhkrutarbimine mõjutab inimeste tervist ja võib kaasa aidata paljude haiguste tekkimisele, nagu ainevahetussündroom ja II tüüpi diabeet, kuid ka stress ja depressioon. Samuti suurendab liigne suhkrurikaste toitude tarbimine hamba- ja igemehaiguste tekkimise riski.

Salupuu sõnul on suhkrud organismi toimimiseks vajalikud, kuid peaks jälgima, millistest allikatest ja kui palju neid saadakse. Mõned toidud sisaldavad suhkruid looduslikult, näiteks puuviljad, marjad, mesi, köögiviljad ja piim. Osa suhkrutest aga lisatakse toitudesse ja jookidesse nende valmistamise käigus ning tarbijal on tihti raske hinnata, kui palju mõnes tootes võib lisatud suhkrut olla.

Seda, kui palju on mingis tootes suhkruid, saab vaadata pakendil olevast teabest. «Sarnaste toodete suhkrusisaldused võivad üsna palju varieeruda ja seetõttu on teadlikult võimalik valida väiksema suhkrusisaldusega asi. Mida eespool paikneb lisatud suhkur (kõikvõimalike erinevate nimetuste all nagu näiteks suhkur, fruktoosisiirup, invertsiirup jne) toidu koostisosade loetelus, seda enam seda lisatud on,» selgitas Salupuu.

Kõige suuremad magusasööjad on lapsed vanuses 10–17. Koolieelikud, algklasside lapsed ja teismelised poisid söövad päevas keskmiselt neli korda rohkem magusat kui võiks ning teismelised tüdrukud ja täiskasvanud 2–2,5 korda rohkem.

TAI kampaania kestab märtsi lõpuni. Lisainfot suhkrutest ja nõuanded, kuidas nende tarbimist vähendada, on leitav veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles