Kas eestlaste sugulasrahvas kostitas külalisi oma lastega?

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
K. Štremeri litograafiad Juri Kušelevski reisikirjast. Neenetsid kostitavad vene kasakat peretütre lihaga.
K. Štremeri litograafiad Juri Kušelevski reisikirjast. Neenetsid kostitavad vene kasakat peretütre lihaga. Foto: ART LEETE ERAKOGU

Nädala alguses kogunes Eesti Rahva Muuseumi hõimuklubi õhtule ligi 40 huvilist. Neist paljud olid juba varem midagi kuulnud inimsöömise kombest. Sel õhtul pidas Tartu ülikooli etnoloogiaprofessor Art Leete loengu kannibalismikirjeldustest soomeugrilaste ja samojeedide kohta. Järgnes elav diskussioon.

«Kuvand sellest, et kuskil maailma äärel on mingisugused inimsööjad, tekkis juba Vana-Kreekas, kui ajaloo isa Herodotos kirjeldas sküüte. Väidetavalt oli neil selline komme, et inimese vanaks jäädes tapeti ta ja söödi pidusöögi käigus ära,» kõneles Leete.

Maailma ääre rahvad, sealhulgas paganlikud sküüdid, olid kirjeldustes koledad nii hingelt kui ihult, sageli keha proportsioonidelt ebardlikud ja mutantlikud, äärmuseni inetud tegelased. Pole siis ime, et pajatuste kohaselt armastasid sellised poolinimesed lisaks muude jõleduste toimepanemisele salakavala naeratuse saatel oma liigikaaslaste liha vitsutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles