Algab loomakasvatustoetuste taotluste vastuvõtt

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimalehma kasvatamise otsetoetust on võimalus saada kuni 400 piimalehma pidajal.
Piimalehma kasvatamise otsetoetust on võimalus saada kuni 400 piimalehma pidajal. Foto: Elmo Riig / Sakala

2. märtsil alustab põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) loomakasvatuse otsetoetuse taotluste vastuvõttu.

Piimalehma kasvatamise otsetoetust on võimalus saada kuni 400 piimalehma pidajal. Loomakasvatuse üleminekutoetusi rahastab Eesti riik ja neid toetusi on viit liiki. Üleminekutoetust ute ja ammlehma kasvatamiseks saavad nende loomade pidajad. Ute, piima ja veise üleminekutoetust saavad vaid need, kellele on varasema majandustegevuse alusel määratud toetusõigused või kes on need eelmiselt toetusõiguse omanikult üle võtnud.

Nõuded toetuse saajatele on samasugused nagu eelmisel aastal: loomade vanus, arv, karjas pidamise aeg ja muu on kehtestatud maaeluministri määrustega. Samuti on toetuste saamise tingimused kirjeldatud PRIA kodulehel.

Sel aastal on aga taotluste esitamisel oluline muudatus: kõigil toetuse soovijatel tuleb taotlus täita ja esitada elektroonilise kliendiportaali e-PRIA vahendusel. E-teenuste kasutajal on enda identifitseerimiseks vaja kasutada ID-kaarti koos PIN-koodidega või mobiil-ID-d.

«Valdav osa loomapidajaid on juba varem e-PRIA-t kasutanud, mullu laekus 92 protsenti taotlustest e-PRIA-s,» ütles PRIA otsetoetuste osakonna juhataja Tanel Trell. Tema sõnul on loomakasvatustoetuse taotluse täitmine e-PRIAs lihtne, kuid taotlemise ajaks peab kliendil olema töökorras ID-kaart või mobiil-ID.

Ametnikud lubavad abistada kõiki, kes e-PRIA kasutamisel hätta jäävad. Kodulehel on juhis taotluse esitamiseks e-PRIA-s. Maakondlikes teenindusbüroodes saab kasutada kliendiarvuteid ning töötajad aitavad e-PRIA kasutajaid, samuti võib nõu küsida infotelefonil 7377 679.

Taotluste vastuvõtt kestab 2.–21. märtsini. Pärast seda saab piimalehma kasvatamise otsetoetust taotleda veel 16. aprillini, aga siis vähendatakse toetust  üks protsent iga hilinetud tööpäeva kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles