Repliik. Minister tumendas minevikku, et ilustada olevikku

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval Viljandit väisanud riigihalduse minister Jaak Aab ei saanud heale poliitikule kohaselt läbi võõrustajalinna kiitmata. «Viljandi on omaette fenomen, sest ettevõtluse poolest ei toimunud seal kümme aastat tagasi peaaegu midagi. Rahvaarv vähenes kiiresti ning keskmise sissetuleku poolest oli see pingerea lõpus,» meenutas ta pressiteates. «Tänu kohalikele ettevõtjatele on olukord väga palju muutunud ja Viljandi areng on olnud meeletu. Nüüd saab tööpuuduse asemel rääkida hoopiski tööjõupuudusest.»

Ei saa salata, Viljandi areng ongi olnud meeletu. Aga kümnenditaguseks stardipakuks polnud mingi sügav auk, vaid vastupidi, majandusbuumi järellainetus.

2008. aastal oli Viljandimaa registreeritud töötus kolme protsendi ringis. See polnud Eesti kontekstis midagi erilist, aga tööpuudusest rääkida tundub üsna kohatu. 2007. aastal oli Viljandimaa keskmise palga pingerivis taga vaid Harju-, Tartu- ja Saare maakonnast. 2008. läks veel kolm maakonda mööda, kuid siinne palk tõusis samas 16 protsenti. Kinnisvaraarendus oli saabuvast masust hoolimata Viljandis veel täies hoos ning linna Tallinna-poolsesse otsa kerkis ärikeskusi üksteise kõrvale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles