Koolieelikud avastasid Viljandi keskel loodust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuoja mänguväljaku juures proovisid Olustvere ja Tarvastu lapsed järele teha Tuulekese kombel kõikumist.
Valuoja mänguväljaku juures proovisid Olustvere ja Tarvastu lapsed järele teha Tuulekese kombel kõikumist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ligi nelisada eredat vesti kandvat koolieelikut seiklesid eile ennelõunal Viljandis Paala järve ääres ja Valuoja orus, kus nad kohtusid paljude põnevate tegelastega.

Valuoja oru servas tervitas lapsi Tuuleke, kes õpetas neid puhuma ja kõikuma. Edasi minnes kohtusid lapsed Orava, Jänese, Konna ja muude oru asukatega.

Paala järve ääres olid ellu ärganud Pokumemm ja Kivikuningas, kellele pakkusid seltsi teisedki omapärased tegelased.

Tulijaid lähedalt ja kaugelt

Igaüks neist tutvustas ennast lastele, päris looduse kohta käivaid küsimusi ning korraldas liikumismängu. Tasuks kaasalöömise eest andsid tegelased koolieelikutele kaasa paberile kirjutatud silbi, millest nood said pärast üheksa kontrollpunkti läbimist kokku panna õpetliku lause. Sellega nende üllatusterohke jalutuskäik lõppeski.

Tegemist oli Viljandimaa koolieelikute liikumispäevaga, mida korraldati juba kuuendat aastat. Sellest võttis osa 28 lasteaeda, kus käib umbes 390 kooliminejat.

Hoolimata vihmasest ja tuulisest hommikust, jõudis enamik neist eilsele üritusele. Õnneks jäi vihm liikumispäeva alguseks pidama, nii et rüblikud pääsesid kuivade rõivastega.

«Lapsed tahtsid väga siia tulla,» kinnitas Olustvere lasteaia Piilu õpetaja Karin Jürgen.

Üheteistkümnest sügisel kooli minevast Olustvere lapsest jõudis Viljandisse paraku vaid kuus, sest ülejäänud olid nakatunud viirusesse.

«Tulime liinibussiga ja saime sellega hästi hakkama. Eraldi bussi ei ole lasteaial võimalik linna tulekuks tellida,» jutustas Jürgen. «Pärast liikumispäeva teeme lastega väikese linnaekskursiooni — käime lossimägedes, järve

ääres ja veetorni juures. Kella neljaks oleme kodus tagasi.»

Viljandimaa koolieelikute liikumispäeva korraldab igal aastal erinev lasteaed. Seekord langes organiseerimise rõõm Krõlli lasteaiale. Üritust finantseerib Viljandi maavalitsuse tervisetuba.

«Meil ei olnud mõtetki üritust vihma pärast ära jätta — lasteaedadele oli öeldud, et liikumispäev toimub iga ilmaga,» tõdes Krõlli õppejuhataja Riina Heinpõld, kes oli selle ettevõtmise peakorraldaja. Ühtlasi oli tema täita Orumoori roll.

Loodus toob tervise

Heinpõllu sõnul oli tänavuse liikumispäeva teema «Loodus on terve lapse sõber». Säärase motoga taheti juhtida laste tähelepanu sellele, et värskes õhus liikumine arendab nende kehalisi võimeid ja tugevdab tervist.

Ühtlasi sooviti avardada mudilaste silmaringi ning tutvustada neile kodukohta, selle loodust ja kultuurilugu, samuti õpetada neid looduses liikuma ning kasvatada osavõtjate füüsilist vastupidavust ja tahtejõudu.

Liikumispäev algas kell 9.30, kui lapsed sammusid Krõlli lasteaia hoovist Valuoja orgu ja Paala järve terviserajale. Mõlemas kohas hakkasid nad liikuma ringmarsruudil, mille pikkus oli üks kilomeeter.

Nii orus kui järve ääres tuli lastel jalutuskäigu jooksul läbida üheksa kontrollpunkti, kus nad täitsid lõbusate tegelaste juhendamisel looduse- ja sporditeemalisi ülesandeid. Ühes punktis tegutseti kümme minutit.

Erisuguseid loomi ja loodusnähtusi kehastasid üheksa Krõlli lasteaia õpetajat, lisaks pedagoogid teistest Viljandi lasteaedadest ning Karksi-Nuia ja Viiratsi lasteaiast.

Nagu rõhutas Viljandi maavalitsuse terviseedenduse peaspetsialist Elo Paap, oli liikumispäeva põhieesmärk, et laste südamed oleksid terved ja selliseks ka jääksid.

ARVAMUS
RIINA HEINPÕLD,
pea­korraldaja

Krõlli lasteaia õpetajad on aastaid oma kasvandikega võimalikult palju õues tegutsenud. Oleme veendunud, et laps õpib loodust kõige paremini tunnetama seda vahetult kogedes.
Et meil on loodud Valuoja orgu ja Paala järve ümber loodusrajad, siis mõtlesime, et laseme ka teistel kogeda seda, mismoodi meie loodust uurime ja milliseid mänge seal mängime. Tänu sellele oleme terved ja rõõmsad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles