Viljandi värskendas kauget sõprussuhet

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Künklik maastik on omane nii Viljandile kui Frostburgile, mis on mägedest piiratud.
Künklik maastik on omane nii Viljandile kui Frostburgile, mis on mägedest piiratud. Foto: Krista Kull

Ameerika Ühendriikide välisministeeriumi algatusel õnnestus Viljandi linnavalitsusel põgusalt värskendada sõprussuhet Marylandi osariigis asuva Frostburgi linnaga.

Viljandi linnavalitsuse avalike suhete ja turismiameti juhatajal Krista Kullil avanes hiljuti võimalus osaleda Eesti omavalitsusjuhtide õppereisil Ameerika Ühendriikidesse.

Nädalase programmi pani seitsmele eestlasele kokku ja kattis kõik kulud Ühendriikide välisministeerium.

Nagu Kull rääkis, küsiti igalt osalejalt eelnevalt isiklikke soove ja võimaluse korral arvestati nendega. Pealinna Washingtoni kõrval avas tutvumisreis kahe osariigi, Marylandi ja New Hampshire’i olemust. Et Frostburg asub just Marylandi osariigis, külastas kogu seltskond Kulli soovil ka seda Viljandi sõpruslinna.

«Programm oli meil väga tihe ja seetõttu jäi Frostburgile paraku vähe aega, kõigest poole päeva jagu,» kõneles Kull. «Kohtusime linnaametnikega ja endise linnavoliniku Susan Kelleriga, kes on korra Viljandis käinud. Nii minul kui temal oli siiras rõõm üle hulga aja kohtuda.»

Nüüd on Keller koduperenaine ja omavalitsuse töös kaasa ei räägi, kuid ta tutvustas eestlastele Viljandi sõpruslinna.

Kulli sõnul on Ameerikas kombeks hoida ametis kahte linnapead, ühel neist on peamiselt esindusfunktsioon ja teine töötab linnavalitsuse tegevjuhina. Neist viimane, John R. Kirby eestlasi ametlikult võõrustaski. Linnapea Arthur T. Bond oli ära.

Viljandi sõlmis Frostburgiga sõprussuhte 2000. aastal ameeriklaste initsiatiivil. Asi sai alguse Eesti Kaitseliidu ja Marylandi samasuguse ühenduse sidemetest. Mitu selle osariigi linna on geograafiliste, kultuuriliste, majanduslike ja teiste näitajate järgi valinud endale ühe Eesti linna, kellega koostööd teha. Frostburg valis Viljandi.

2002. aastal käis Frostburgis Viljandi toonane meer Peep Aru, kaks aastat hiljem tuli vastukülaskäigule sealne linnavolinik Susan Keller. Krista Kulli visiit oli kolmas selline sõbra juures käik.

«Ehkki meie tulekuks oli valmistutud, ei seostu Frostburgi ametnikele Viljandiga suurt midagi,» tõdes Kull. «Annapolises aga läks jutt pärimusmuusika festivalile, sest mõni aasta tagasi tutvustas Viljandi folgi pealik Ando Kiviberg Marylandis meie pärimusmuusikat.»

Sellega seoses käisidki ameeriklased välja mõtte, et Viljandist võiks tulla niisuguse muusika harrastajaid Annapolisesse ning ameeriklased organiseeriksid seal väikese pärimusmuusika festivali.

Kas ja millal idee teoks võiks saada, on Kulli hinnangul siiski võimatu ennustada. Igatahes andis ta ameeriklaste mõtte pärimusmuusika keskusele edasi.

Kui rahamure ei segaks, oleks Viljandi noortel tema sõnul hea minna Frostburgi ülikooli õppima. Erialade valik on lai: näiteks keemia, tants, geograafia, raamatupidamine, film, rekreatsioon, inglise keel, teatriteadus, infotehnoloogia, õendus, veterinaaria, matemaatika, inseneriteadus, naisuurimused ehk poliitilised, sotsiaalsed ja kultuursed uuringud naise pilgu läbi. Täielik nimekiri on mitu korda pikem.

2001. aastal pakkus Frostburgi Garrett Community kolledž Viljandi noortele võimalust sealses õppeasutuses teadmisi omandada, kuid just raha tõttu jäi see tookord lõpule viimata.

Frostburgis elab umbes 8000 inimest, õppeperioodil lisaks 5000 tudengit.
Krista Kulli jutu järgi oli reisi üldine eesmärk tutvustada Eesti omavalitsuste esindajaile Ühendriikide omavalitsuste toimemehhanismi.

«Väga keeruline on kohalik maksusüsteem, mis võib erineda nii osariigi kui riigi süsteemist,» ütles ta. «Linnal on õigus osariigiga kooskõlastatult oma makse kehtestada. Omavalitsuste põhiline tulu tuleb aga kinnisvaramaksust.»

Viljandi turismiameti juhataja kasutas Ameerikas võimalust, et näost näkku suheldes kutsuda sõpruslinlasi üle hulga aja Eestisse.

«Nende kaugete sõbrasuhetega on nagu on,» lisas ta. «Vahepeal suheldakse aktiivsemalt, siis jääb asi soiku. Vähemasti on Viljandi nüüd jälle näidanud, et meie oleme oma Ameerika sõpradest huvitatud.»

LINNAD

Eesti delegatsioon tutvus Ühendriikides kaheksa linnaga.
• Need olid Washington, Frostburg, Grantsville, Oakland, Cumberland, Annapolis, Concord ja Manchester.
Allikas: Viljandi linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles