Võhma laululava kerkib lätlastega kahasse

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurimaja juhataja Riina Pakane näitab linnavalitsuse maja taga platsi, kuhu tuleb laululava.
Kultuurimaja juhataja Riina Pakane näitab linnavalitsuse maja taga platsi, kuhu tuleb laululava. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Võhma ja Kuramaal asuv Stende linn saavad järgmisel aastal Eesti-Läti ühisprojekti käigus ühesuguse laululava.




Võhma linnapea Avo Põder ütles, et aktiivsem pool on lätlased, kelle kanda on ka koostööprojekti juhtimine.



Linnavalitsuse maja juurde ehitatakse lava ja tantsuplats ning rajatakse valgustus ja ühte linnavalitsuse hoone ruumi tuleb tualett.



Laululava põrand ehitatakse sügavimmutatud puidust, mis peaks vastu pidama aastakümneid. Lavakaar tuleb metallkonstruktsiooniga ja kummeeritud PVC-kattega. Selleks, et saaks korraldada tasulisi üritusi, paigaldatakse koha ümber metallist piirdeaed.



Ehitustöid alustatakse tõenäoliselt kevadel ja valmis tahetakse need saada Võhma linna päevadeks augustis.



Linna lähedal metsas oli varem laululava, aga see on täiesti lagunenud, pealegi polnud seal autoparklat ega tualetti.



Kultuurimaja juhataja Riina Pakane ütles, et seni on Võhmas suveüritusi olnud kesiselt.



«Kultuurimaja lava on väike ja teatrid seal ei käi,» nentis ta. «Loodame, et tulevikus annavad siin suvekontserte nii väljastpoolt pärit artistid kui kohalikud isetegevuslased. Laste kihelkonnapäev ja lastekaitsepäev leiavad seal koha.»



Linnapea ütles, et Stendega, mis on Võhmaga sarnase ajaloo ja suurusega linn, on koostööd tehtud juba üle kümne aasta.



«Ka see linn hakkas arenema koos raudtee tulekuga,» kõneles Avo Põder. «Sealgi läks suurim ettevõte, jõusöödatehas, kümmekond aastat tagasi pankrotti. Erinevalt meist suudeti see erakapitali toel hiljem taas käima panna.»



Projekt näeb pärast laululavade valmimist ette kultuurivahetust. Suhtlema hakkavad Võhma piirkonnast pärit lauljad, tantsijad ja käsitöötegijad ning Stende isetegevuslased. Neile korraldatakse laager, kus õpitakse teineteise rahvalaule ja -tantse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles