Väikekaupmehed: kalli alkoholi tõttu hääbub maal kaubandus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapood. Pilt on illustratiivne.
Maapood. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti väikekaupmeeste liidu teatel hääbub maapiirkondade kaubandus, kui alkoholi aktsiisi ei vähendata ning alkohol sellest odavamaks ei muutu.

Liidu teatel on praegune aktsiisipoliitika viinud massilise piirikaubanduseni, mille tagajärjel ääremaastumine süveneb, sest paljude väikeasulate poed peavad uksed sulgema. Väikekaupmeeste liitu kuuluva maapiirkondades tegutseva toidupoeketi Meie juhatuse esimehe Rein Reinvee sõnul mõjutab praegust kaubanduse olukorda eelkõige alkohol, mida üha enam ostetakse Lätist.

«Väikekaupmeeste käibed on väikesed ja kasumid minimaalsed. Kui võetakse ära üks tootegrupp, saab minimaalsest kasumist kahjum ja pood suletakse,» ütles Reinvee.

Reinvee sõnul ei ole asi aga ainult alkoholis, vaid ka teistes kaubarühmades. «Toome näite, et kui riik otsustaks aktsiise määrata piimatoodetele, algaks samasugune piima-juusturalli. Väikeses maapoes on arvel iga tootegrupp, iga klient ja iga elanik. Kui kogukond läheb Lätti piima-juustu ostma, ostab ta sealt kaasa ka muid tooteid,»  selgitas Rein Reinvee.

Lisaks Eesti kaupmeestele tekkivale kahjule põhjustab riigi aktsiisipoliitika Reinvee sõnul ka riigi käibemaksutulu ning põhjustab keskkonnakahju. «Rääkimata tarbitavast kütusest on Lätist ostetud plastpudelid ja plekkpurgid, mida meie taarapunktid vastu ei võta, hakanud risustama meie maad,» sõnas ta.

Väikekaupmeeste liit koondab ligi 150 väikepoodi, sealhulgas kümneid maakauplusi, andes tööd kogu Eestis ligi 3000 inimesele.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles