Mulgid kuulutasid tänase mulgikapsapäevaks

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi kapsaste tegemiseks ühtset retsepti ei ole ning täna hakkavad Mulgimaa perenaised omavahel retsepte võrdlema.
Mulgi kapsaste tegemiseks ühtset retsepti ei ole ning täna hakkavad Mulgimaa perenaised omavahel retsepte võrdlema. Foto: Elmo Riig

Vähemalt kaheksas Mulgimaa ja Viljandi toidukohas pakutakse täna lõunaks mulgikapsaid ning seitsmes kohas õpetatakse nende valmistamist, sest mulgid korraldavad esimese oma toidu päeva.

Mulgi kõrts Abja-Paluojal, Halliste söökla, Mustla kohvik, Tõrva Musta Kõutsi kõrts ja Väikese Tõnissoni bistroo, kohvik Heim Karksi-Nuias, Mäe-Koda Riidajas ning Viljandi kohvik on need Viljandi- ja Valgamaa toidukohad, kes on ühinenud Mulgi kultuuri instituudi ettevõtmisega ja peavad 15. veebruaril esimest korda mulgikapsapäeva. Lisaks pakutakse mulgikapsaid mitmes Mulgimaa lasteaias ja koolis.

Täna kell 14 algavad Abja päevakeskuses, Karksi-Nuia noortekeskuses, Tuhalaane ja Lilli külamajas, Kärstna mõisas, Tarvastu käsitöökojas ja Uue-Kariste rahvamajas õpitoad, kus huvilised saavad mulgikapsaste valmistamiseks näpunäiteid.

Mulgi kultuuri instituudi juhataja Kaja Allilender rääkis, et nii mõnelgi pool tulevad toidutegu uurima kas lasteaialapsed või kooliõpilased. Lillis saavad kokku aga perenaised, kes hakkavad omavahel retsepte võrdlema.

«Ega päris ühest valmistamisõpetust ei ole,» kõneles Allilender. «Mõnel pool tehti kapsaid pliidil, teisel pool ahjus, aga kindlasti pandi sisse kruupe ja vägevat rasvast liha.»

Pärast tänast on Mulgi kultuuri instituudil kavas aasta jooksul korraldada veel kolm toidupäeva. 25. aprillil tehakse mulgikorpe, 18. augustil mulgikama ning 3. oktoobril mulgiputru. «Selleks ajaks tahame jõuda oma tegemistega niikaugele, et kõikjal Mulgimaal söödaks sel päeval mulgiputru,» sõnas Allilender. (Sakala)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles