Lindude pesitsusperioodiks peavad olema metsatööd tehtud

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaamet paneb metsamajandajatele südamele, et lindude pesitsusperioodiks peavad olema metsatööd tehtud.
Keskkonnaamet paneb metsamajandajatele südamele, et lindude pesitsusperioodiks peavad olema metsatööd tehtud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Esimeste ohustatud linnuliikide pesitsusaja alguse tõttu tuletab keskkonnaamet metsamajandajatele meelde, et raietööd, sealhulgas metsamaterjali kokkuvedu raiealalt, peavad olema lõpetatud metsateatises määratud ajaks.

Nüüd, kui ilmad on lõpuks talviseks muutunud, on looduses esimesed kevade märgid juba käes. Kassikakk alustas pesitsemist juba veebruari alguses, karvasjalg-kakk ja merikotkas alustavad veebruari keskel. Linnud valivad sobiva pesakoha, kuulutavad lauluga teistele lindudele, et pesapaik on hõivatud, ning alustavad peagi koos kaasaga pesaehitust või vana pesa kohendamist.

Keskkonnaameti liigikaitse büroo juhataja Marju Erit rõhutas, et raietööd ohustatud linnuliikides pesapaikade lähistel tuleb lõpetada enne pesitsusaega. Tema selgitust mööda ei sega häirimistundlikke linnuliike mitte ainult puude raie pesametsa lähiümbruses, vaid ka muud raietööd, näiteks tüvede laasimine ja metsamaterjali kokkuvedu ladustamisplatsile. Seetõttu tuleb veenduda, et puidu ladustamisplats ei jää liikumispiiranguga alale ning puidu väljaveoteel ei ole liikumis- ja sõidukeeldu.

Kotkaste, mitme kaku ja teiste kaitsealuste linnuliikide elupaikade kaitseks on moodustatud püsielupaigad või on nende elupaigad arvatud kaitsealade sihtkaitsevöönditesse, kus kehtivad kindlad käitumisreeglid.

Keskkonnaamet on alati valmis maaomanikele ja metsamajandajatele kehtivate piirangute kohta nõu andma. Kaitsealuste liikide täpseid elupaiku ei ole lubatud avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles