Üks suur ja üks väike sünnipäev on tulemas

Tiina Sarv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro; Erakogu

​Tänavune märksõna Kondase keskuses on Eesti Vabariigi 100. aastapäev. Käsil on mahukad ettevõtmised. Lisaks möödub keskuse enda avamisest sel kevadel 15 aastat. Selle ajaga on Eesti ainus naivismi- ja autsaiderkunsti keskus võitnud riigi kultuurimaastikul kindla koha. 

Kaks naist, kes olid Kondase keskuse asutamise juures, töötavad seal täie pingega seniajani. Need on kunstiloolane Mari Vallikivi ja kunstnik Mare Hunt. Küsisin neilt, millised on neile isiklikult kõige meeldejäävamad hetked sellest ajast.

Mari Vallikivi: «Meelde on jäänud erakordsed inimesed nii muuseumi külastajate kui ka kunstnike hulgas. Aastate jooksul on neid kogunenud palju. Üks enam hinge läinud leide oli iseõppinud kunstnik Martin Koppas, Venemaal sündinud ja elanud eestlane. Tema väikesed maalitud puuskulptuurid kujutavad põhiliselt eesti kirjandusest pärit tegelaskujusid. Koppas on kultuurifenomen, kes eestlasliku jonniga muutis kogukonda, kuhu ta suurema osa elust kuulus.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles