43 aastat tagasi loeti kultuurimajas Leonid Brežnevi ja Leida Peipsi kirju (1)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal sai Leida Peips 80-aastaseks
Eelmisel aastal sai Leida Peips 80-aastaseks Foto: Marko Saarm / Sakala

Täna 43 aastat tagasi oli Viljandi kultuurimajas aktus toonase Nõukogude Liidu kõrgeima juhi, NLKP peasekretäri Leonid Iljitš Brežnevi ja Viljandimaa lüpsja Leida Peipsi kirjavahetuse avaldamise auks.

Rahvusarhiivi andmetel luges Viljandi näidissovhoosi lüpsja Leida Peips 5. veebruaril peetud aktusel ette Brežnevilt saadud kirja ning 10. veebruaril anti talle kätte Nõukogude Liidu kõrgeim autasu, sotsialistliku töö kangelase kuldmedal Sirp ja Vasar ning Lenini orden.

Leida Peips 1977. aastal.
Leida Peips 1977. aastal. Foto: Endel Veliste

Kaks aastat varem, 1973. aastal oli Leida Peips saanud Tööpunalipu ordeni. 1974. aastal oli ta lüpsnud igalt lehmalt 5200 kilogrammi piima. Eesti keskmine oli sel aastal alla 4000 ja Venemaa keskmine alla 3000 kilogrammi.

Rahvusarhiivi andmetel oli kuulsaid lüpsjaid olnud ennegi ja hiljem tuli ka uusi, kui Leida Peips jäi kõige kuulsamaks. 1981. aastal pälvis ta veel Rahvaste Sõpruse ordeni.

Lenini orden oli toonase riigi kõrgeim autasu. Seda autasurohkel ajajärgul siiski hulgi välja ei antud, aga 1975. aasta oli viisaastaku lõpuaasta. Viie aasta plaanid täideti enne tähtaega ning ka Viljandi näidissovhoos täitis viie aasta plaani juba juuli alguseks, kõige kibedamaks heinaajaks.

Seetõttu anti 1975. aastal peaaegu kaks korda enam Nõukogude Liidu autasusid kui eelmisel aastal. Kokku anti ordeneid 1349 inimesele. Kolm inimest sai sotsialistliku töö kangelaseks, 14 inimest pälvis Lenini ordeni, 21 Oktoobrirevolutsiooni ordeni, kuus Rahvaste Sõpruse ordeni, 168 Oktoobrirevolutsiooni ordeni, 168 Tööpunalipu ordeni, 237 ordeni Austuse Märk ja 896 Töökuulsuse ordeni kolmanda järgu autasu.

Leida Peips
Leida Peips Foto: Endel Veliste
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles