Eesti Vabariigi daatumid said Võhmas küünlale

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümme Eesti Vabariigile tähtsat daatumit said kirja küünlale, mis on e-poes juba sooja vastuvõtu leidnud.
Kümme Eesti Vabariigile tähtsat daatumit said kirja küünlale, mis on e-poes juba sooja vastuvõtu leidnud. Foto: Erakogu

Võhma Valgusevabrikus sai jaanuari lõpul valmis kunstniku maalitud rukkililledega suur küünal, millel on kirjas kümme Eesti Vabariigile tähtsat daatumit.

​Võhma Valgusevabriku juhataja Elke Wüthrich tähendas, et kuna tema abikaasa on suur ajaloohuviline, olid esimesed kuupäevad kohe selged. «Need olid need, mida mina välismaalasena kõige tähtsamana teadsin,» tähendas ta ja täpsustas, et esimese hooga läksid kirja vabariigi sünd ja Tartu rahu aastapäev. 

Siis peeti nõu kohaliku ajalooõpetajaga ja tema pakkus tipphetki juurde. Lõpuks oligi kümnest daatumist nimekiri koos. Algab see 28. novembriga 1917, kui Maanõukogu kuulutas end Eesti kõrgeimaks võimuks, ja lõpeb 2004. aasta 1. maiga, mil Eestist sai Euroopa Liidu liige. «Liiga palju ei saanud sinna ju kirja panna, muidu oleks küünal liiga pikaks läinud,» ütles juhataja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles