Täna uisumaratoni ei toimu

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesi on uuristanud jäässe aina suurenevad augud.
Vesi on uuristanud jäässe aina suurenevad augud. Foto: Viktor Tund / Viljandi Rattaklubi

Mulgi uisumaratoni korraldajad otsustasid laupäeva õhtul, et pühapäeval, 28. jaanuaril Viljandi järvel uisumaratoni ei toimu.

Reedene jääuuring ja prognoos olid paljulubavad ning kogu laupäevase päeva tähistas korraldusmeeskond kuuseokstega maratonirada, ent õhtu saabudes langetati otsus võistlus ära jätta.

Rajameister Mikk Mihkel Vaabel kirjeldas jääga toimuvat selliselt, et tillukesed jääd läbivad augukesed, mille kaudu vesi jäält ära voolas, olid reedel umbes ühe sentimeetrise läbimõõduga, ega seganud uisutamist. Tänase päeva jooksul kasvasid need augud aga viis korda suuremaks. Seistes võib näha, kuidas vesi neis aukudes keerleb nagu kanalisatsiooni äravoolus. Uisutades ei pruugi neid aga märgata, sest poolesentimeetrine veekiht katab kogu jääd. Kui vihma peaks juurde sadama, võivad augud veelgi suureneda.

Et auke on nii rajal kui raja kõrval ning maraton tooks jääle lisaks ligi kolmesajale uisutajale ka palju pealtvaatajaid, siis kõigi turvalisuse huvides otsustati üheksas Mulgi uisumaraton homme ära jätta.

Korraldajad loodavad sündmuse korraldada esimesel võimalusel, kui jääolud seda lubavad. «Täna näitab ilmateade järgmiseks nädalaks jääolusid soosivat külma ilma ja loodame, et järgmisel pühapäeval on olud paremad,» oli Mulgi uisumaratoni peakorraldaja Kristjan Kivistik lootusrikas. Toimumisaeg selgub järgmise nädala jooksul ning kõiki registreerunud osalejaid teavitatakse e-posti ning massimeedia vahendusel. «Enam ei ole julgust otsust uue toimumisaja kohta kiirustades teha, kuna ilmaennustused ja olud jääl muutuvad minutite, mitte päevadega,» lisas Kivistik.

Uisumaratonile oli soodusregistreerumise ajal kirja pannud üle 280 uisuhuvilise. Võistlusel oli planeeritud kaks võistlusdistantsi – 10 ja 30 kilomeetrit – mis sõidetakse looduslikul Viljandi järve jääl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles