Maalastis jätkub leiumaraton

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mutimullahunnikutest ei leia ainult viljakat mulda, Maalasti kandis tasub nendega eriti tähelepanelik olla.
Mutimullahunnikutest ei leia ainult viljakat mulda, Maalasti kandis tasub nendega eriti tähelepanelik olla. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

​Põhja-Sakala valla Maalasti küla Mäeltoa talu peremees Gert Kallas on juba ammuilma harjunud sellega, et kui tema talu maadel kaevamiseks läheb, ju siis mõni muistne haruldus maapõuest välja tuleb. Mõnikord ei ole isegi endal vaja kaevata: viimati tulid appi mutid. 

«Juba pikemat aega on minu talu ülesharitud põllulappidel ja mutimullahunnikutes silma jäänud iseäralikke kollaseid ja ka tumedaid läbikumavaid kivitükke,» rääkis Maalasti küla Mäeltoa talu peremees Gert Kallas. «Alguses ei osanudki neile suuremat tähelepanu pöörata, sai mõned huvitavamad käigupealt tasku pistetud – tore lastele uudistada anda.»

Kallas rääkis, et kuna arheoloogid on Maalastis suhteliselt tihedad külalised ja sealseid leide on klassifitseeritud nii pronksi- kui rauaaega kuuluvaiks, jäid ka need leiud neile silma ja tehti väike inspekteerimine talu maadel. 

«Eelmise aasta lõpul leitigi Mäeltoa talu maadelt sadakond tõendit muistsetest elanikest, kes elasid Maalasti maakitsusel tuhandeid aastaid enne Kristust ja kasutasid oma tegemistes kohapeal töödeldud tulekivi ning sellest valmistatud tööriistu,» rääkis Kallas. «Leitud on palju tulekivist valmistatud kõõvitsaid, millega kiviaja inimene puhastas näiteks nahku ning tasandas luu- ja puitesemete pindu, aga sellega sai ka lõigata.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles