Päevaintervjuu: Toompeal kõlab omavalitsuste hääl

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kabrits
Siim Kabrits Foto: Peeter Langovits/Postimees

Esmaspäeval korraldab riigikogu omavalitsuste toetusrühm, kuhu kuulub ka Viljandimaa esindaja, Isamaa ja Res Publica Liidu liige Siim Kabrits, regionaalpoliitikat arutava ümarlaua.

Siim Kabrits, riigikogus on palju töörühmi. Kui palju suudavad toetusrühmad oma valdkonnas ära teha?

Toetusrühmade loomiseks on kolm võimalust. Esiteks võib toetusrühma loomise initsiatiiv tulla mõnelt huvirühmalt või kogukonnalt. Teiseks võib see tekkida teemat tähtsaks pidavate riigikogu liikmete ühinedes. Muidugi võib algatus tulla ka kahelt poolt korraga.

Mulgimaa toetusrühma puhul oli tegu viimati mainitud variandiga: selle sünnile aitasid kaasa nii kõnealuse piirkonna omavalitsusjuhtide soov, et Toompeal loodaks Mulgimaa toetusrühm, kui ka minu enda suur huvi propageerida oma kodukanti ja mulgi kultuuri.

Alati ei ole võimalik tulemusi arvudega mõõta. Aga juba võib öelda, et Mulgimaa omavalitsusjuhid tunnevad heameelt, et ettevõtmine hakkab ilmet võtma ja et toetusrühma koosseis on väga esinduslik. Turunduskeeles võiks öelda, et Mulgimaa kujuneb Viljandimaa kõige tugevamaks kaubamärgiks.

Kui suudame selle töörühma kaudu reklaami teha, meelitame piirkonda rohkem turiste või lahkunud elanikke tagasi.

Millised teemad tulevad esmaspäeval ümarlaual jutuks? Miks just need?

Eelkõige on kõne all omavalitsuse funktsioonid: ülesannete jaotus riigi ja omavalitsuste vahel ning omavalitsusliitude roll ja nende potentsiaal.

Oluline on, et tekiks diskussioon. Siis on mingi võimalus, et jää hakkab liikuma ja tulevad muudatused.

Kas lähiajal on omavalitsuste heaks oodata mingeid konkreetseid samme, näiteks teeseaduse muutmist?

Kõige olulisem muutus on majanduskasv ja koos sellega lisanduvad töökohad. Majanduskasvu ainuke häda on, et selle mõju jõuab kõigepealt ettevõtetesse, siis riiki ja alles seejärel omavalitsustesse. Seega tuntav mõju jõuab pärale ajanihkega, samuti nagu majanduslanguse mõju jõudis omavalitsustesse mõningase hilinemisega.

Omavalitsuste tulubaasi taastamise osas on jõutud koalitsioonis kokkuleppele. Muudatused on plaanis ka kodualuse maa maamaksust vabastamise ja hariduse osas — pean sellega silmas riigigümnaasiumide loomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles