Täie rauaga talimängudele! (2)

, kaasaelaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Laiapea
Heino Laiapea Foto: Peeter Kümmel / Sakala

EESTIMAA SPORDILIIT Jõud koostöös Viljandi vallavalitsuse, Viljandi linnavalitsuse ja Viljandimaa spordiliiduga korraldab 3. ja 4. märtsil Eesti omavalitsuste talimängud Viljandis ja mujal. Korraldustoimkonna esimees on Viljandi abivallavanem Ene Saar ja peakohtunik Viljandimaa spordiliidu juhatuse esimees Ilmar Kütt. Ene Saare sõnul on eesmärk Viljandimaa kõik omavalitsused võimalikult paljudel aladel osalema saada.  

Meeste ja naiste korvpallis, males, kabes ja lauatennises võib iga omavalitsus välja panna kuni kaks võistkonda. See on loomulik, sest uued omavalitsused on suured. Kui esimene kord tervet rehkendust ei jõua, siis ühe võistkonna igal alal suudavad kõik tahtmise korral välja panna. Viis lauatennisemängijat, maletajat-kabetajat ja meeskonna jagu korvpallureid on igas Viljandmaa vallas, linnast rääkimata. Vahest ainult naiskorvpallureid napib.

Korvpalli ja lauatennise eelvõistlustele registreerimisega on kiire: tähtaeg on 7. jaanuar (üldregistreerimine 22. veebruar).

Mulle on sümpaatsed endise Suure-Jaani valla sportimise süsteem ning varasem osalemine Eesti valdade tali- ja suvemängudel. Koondised on selgunud vallasisestel võistlustel. Tunda on võistkonnavaimu. Just Jõu linnade ja valdade mängud ning nelja aasta järel peetavad Eestimaa tali- ja suvemängud peaksid olema iga maakonna rahvaspordi aastasündmused.

 

Mul oli Raplamaa ajalehe sporditoimetajana õnn ja rõõm suhelda 2009. aastal Kohilas peetud Eesti valdade suvemängude eel sealsete vallavanemate ja spordijuhtidega. Selle tulemusena osales mängudel kümnest Raplamaa vallast üheksa. Ei enne ega pärast ole Raplamaa vallad sellist aktiivsust näidanud. Väikese Juuru valla köievedajad olid siis ja ka hiljem ületamatud.

KOLMEL SPORDIALAL – murdmaasuusatamises, mäesuusatamises ja ujumises – on võimalik paralleelarvestuses korraldada maakonna meistrivõistlused. On ju nendel aladel võistkonna suurus piiramata.

15. veebruaril otsustavad korraldajad, kas murdmaasuusatamiseks jätkub Holstre-Pollis lund või viiakse võistlused üle Jõulumäele. Mäesuusatamine on Väike-Munamäel. Niisiis on lumest hoolimata võimalus kõigil viljandimaalastel tubli võistlus teha. Siis paistab ka, kui tugev on Viljandimaa meister üle-eestilises konkurentsis. Ujumine paljude distantside ja vanuseklassidega on Karksi-Nuia ujulas.

Suvemängudele on sobivad topeltvõistluse alad kergejõustik, jalgarattakross ja orienteerumine. Edaspidi saab iga korraldav maakond boonusena oma võistlused samal ajal peetud. Alade võistluskalendrid on niigi liiga tihedad ja see veidi leevendab. Samas tagab aktiivsema osavõtu kodustel võistlustel.

OMAVALITSUSJUHTIDE võistlus, kus kõigile arvestatakse võrdselt 40 punkti, on ellu kutsutud selleks, et linnapead ja vallavanemad ilmestaksid mänge oma kohalolekuga. Tõsimeelsed spordihuvilised vallajuhid on muidugi kohal ka selle ekstravõistluseta, aga las see olla pealegi.

Omavalitsuste mängude korraldajad on arendanud juhendit tasa ja targu, kuid pakutud muudatuse võiks küll vastu võtta. Võtmeisikud Ene Saar ja Ilmar Kütt on omal alal tunnustatud tegijad nagu ka spordiliidu Jõud tegelased.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles