Endisest vallamajast sai kaunis talusüda

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Noored ja rumalad, võtsid endale prügimäe kaela. Nii arvas omal ajal nii mõnigi külaelanik, kui endale selle koha soetasime,» meenutab Aivo Jurak 80-ndate lõppu, mil nad naisega ostsid Kolga-Jaani kolhoosilt 1873. aastal ehitatud kunagise Soosaare vallamaja Vissuvere külas.

«Nõukogude ajal oli see elupaigaks kaheksale perele. Nii maja ise kui selle ümbrus olid käest ära, võsa ulatus ukseni. Ei olnud ühtegi viljapuud ega marjapõõsast, rääkimata lillepeenrast. Viimased elanikud olid kütmiseks kasutanud kõike, mis võimalik. Pliidiuksest näiteks oli väljas lepavõsast võetud pikk kaigas. Katus oli auklik ega pidanud vett, seetõttu olid kannatada saanud ka müürid. Ärklikorruse otsaseinad olid pehkinud ja osaliselt kokku kukkunud. Majas polnud veevärki ega kanalisatsiooni. Boonuseks oli vaid asjaolu, et õigusjärgseid omanikke ei olnud,» kõneleb Aivo Jurak ning lisab: «Kui ma esimese suurema saju ajal otsisin seina äärest koha, kust läbi ei tilkunud, ja maha istusin, siis mõtlesin küll, et olen paraja portsu otsa sattunud.»

Alles ka vana kartser

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles