Kindlustusfirma: igal aastavahetusel saavad inimesed pürotehnikat kasutades viga

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pürotehnika. Pilt on illustreeriv.
Pürotehnika. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

If Kindlustuse statistika järgi põhjustavad ilutulestiku raketid igal aastavahetusel raskeid õnnetusi ja enamasti on need tingitud raketi valest kasutamisest või enneaegsest plahvatamisest. Enim on inimesi tabanud raketid või nende tükid põhjustanud käte ja näopiirkonna vigastusi.

If Kindlustuse kahjukäsitluse osakonna juhataja Taavi Kiibus märkis ettevõte pressiteate vahendusel, et viimaste aastate traagilisim õnnetus pärineb Tallinnast, kus noormees kaotas ilutulestikku lastes oma näpud.

«Kuigi enamasti toimib pürotehnika nii nagu vaja, võib siiski juhtuda, et mõni rakett plahvatab ootamatult kiiresti või lendab planeerimata suunas,» ütles Kiibus. Ta lisas, et sageli on selliste õnnetuste vigastused paraku pöördumatud.

Ka tänavu on Ifile teada antud õnnetustest pürotehnikaga. Näiteks ühel juhul plahvatas ilutulestiku rakett noormehe käes, põhjustades käele raskeid põletushaavu.

«Pidustuste käigus kipub inimestel ohutaju kaduma, seega tuletame meelde, et alkohol ja pürotehnika ei käi kokku. Soovitame rahvarohketes kohtades ettevaatlik olla ning julgeda vajadusel ka alkoholi tarbinud sõpra korrale kutsuda, et raketti mitte käest lasta või inimeste keskel süüdata. Tähelepanelik tasub olla ka ohutuna näiva säraküünla süütamisel, sest ka sellega võib hooletul kasutamisel saada silmade, näo või käte vigastusi,» lisas Kiibus.

Kindlustusfirma soovitab ilutulestiku ohutuks kasutamiseks toote kasutusjuhendi alati läbi lugeda, mitte lubada seda kasutada lastel või joobes inimestel, valida ilutulestiku laskmiseks ohutu koht ja fikseerida pürotehnika korralikult ning mitte süütama raketti käes. Ühtlasi märgitakse teates, et süütenööri süütamiseks piisab ühest inimesest ning teised peaksid hoidma ohutusse kaugusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles