Õisu mõisas algas meistriklass

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õisu mõisa peahoone
Õisu mõisa peahoone Foto: Elmo Riig / Sakala

Maastikuarhitektuuri üliõpilastel algas neljapäeval Õisu mõisas nädala lõpuni kestev meistriklass eriotstarbeliste aedade kujundamise teemal. Enam kui kolmekümnele üliõpilasele korraldavad praktikalaagri tunnustatud mõisatundjad Juhan Maiste ja Sulev Nurme.


Eestvedajate üksmeelsel kinnitusel on Õisu oma erilisel moel kauneim ja terviklikem mõisaansambel Liivimaal ning tänu heale seisukorrale peegeldab vanu parke üldisemas mõttes.



«Omanikud tunnevad nii pargi kui terve kompleksi arendamise vastu suurt huvi,» rääkis mõisaspetsialist Urmas Tuuleveski. «Õisut on märgatud ning sealsele tegevusele püütakse kaasa aidata.»



Tuuleveski sõnul on väga tähtis, et mõisa omanikud on loonud laagri korraldamiseks võimaluse ning püüavad õppejõudude ja üliõpilaste olemise spartalikes tingimustes mugavaks teha.



Praktikalaagri põhieesmärk on minna parki nii füüsilises kui vaimses mõttes. Õisu ansamblit käsitletakse kui ideaalset esteetilist maastikukujunduse mudelit.



«Praegu tehakse Õisu pargi rekonstrueerimise kava ja loodetavasti tuleb ka  meistriklassist selleks huvitavaid ettepanekuid,» lausus Tuuleveski.


Mõisa peahoone, pargi ning nendega kokku kuuluvad elamud ja majandushooned ostis osaühing SIO Investments, kes plaanib kompleksi arendamiseks investeerida vähemalt 60 miljonit krooni. Oksjonilt 16 miljoni krooniga ostetud mõisa renoveerimiseks tuli kokku äriklubi, milles ettevõtete kaudu või eraisikuna osaleb mitu tuntud ettevõtjat.


Õisu mõis on rajatud XVI sajandi keskel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles