Avatud uks

, optimist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roland Tulik
Roland Tulik Foto: Peeter Kümmel

ÜHISELU normaalseks korralduseks vajame mitmesuguseid institutsioone – avalikke, riiklikke, seltskondlikke ning kodanike moodustatuid. Asjaajamist võib ette tulla ka suhteliselt harva ja ootamatult – aastas korra või paar või sootuks kolme-nelja aasta tagant –, ent asutuse lahtiolekuajad on tähtsad. On hulk ameteid ja elukutseid, mille puhul need on suureks valulapseks ja elurütmi häirijaks.

AUGUSTIS seisis mul ees kehtivusaja ületanud dokumentide vahetus. Seda saab teha politsei- ja piirivalveameti (PPA) Viljandi büroos. Sealt sain nii positiivseid elamusi kui ka pisut pipart.

Tegin kodutöö oma võimete kohaselt ära. Registreerisin ennast interneti teel vastuvõtule. Teenindus oli väga hea. Automaat tegi nõutava pildi ja andsin passi jaoks kohustusliku näpujälje.

Neljandal päeval saabus e-kiri teatega passi kohta. ID-kaart valmis kümmekonna päevaga. Kõik oli väga hästi. Aga ...

Too amet teenindab kodanikke vaid tööpäevadel ning on avatud kella 8–17. Enamiku inimeste tööaeg lõpeb samal ajal. Nii ka minul. Mida siis teha?

MÄLETAN, ET aastaid tagasi oli sama büroo ühel päeval nädalas avatud kella 18-ni. Ka praegu on Viljandis kohti, mis praktiseerivad hilisemaid lahtiolekuaegu: linnaraamatukogu, perearstid ...

Tegin PPA-le ettepaneku taastada nädalas üks hilisem lahtiolekuaeg. Too vastas sellekohasele pöördumisele järgmiselt: «Piiratud ressursi tõttu on politsei- ja piirivalveamet teinud lahti­olekuaegade osas otsused, mis praegusel ajal kehtivad, ning meil on kahju, kui mõnedele meie klientidele tekitavad need ebamugavust.»

Samas kirjas teatati, et vastavalt töölepingu seadusele on igale tööl käivale inimesele ette nähtud 28 kalendripäeva pikkune puhkus, mis võimaldab ka isikut tõendavate dokumentide vahetuse sobivale nädalale või nädalapäevale planeerida. Ühtlasi anti teada, et nad tegutsevad inimeste parema teenindamise nimel.

Kena jutt. Aga mida teha siis, kui PIN-kood on ununenud või dokument kadunud ja korraline puhkus kasutatud?

Ent ajaratta teed on ettearvamatud ja nii mõnigi probleem laheneb müstilisel kombel. Vahepeal oligi nii, et PPA Viljandi büroo oli avatud neljapäeviti kella 18-ni. Saingi oma vaevalt kuuvanuse ID-kaardi uuendatud, ilma et oleks pidanud tööandjalt selleks vaba päeva paluma.

PPA EI OLE muidugi ainuke riigiastus, mille uksed suletakse kell 17. No on ikka imelik küll minna tööanda juurde ja öelda, et lähen töötukassase endale uut töökohta vaatama!

Ja ega pangas käimine ole samuti lihtne. Kui soovid nõustamist, laenu või investeerida, saad seda teha vaid tööajal. Niisuguseid näiteid võiks tuua veel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles