Võhma – kas haldusreformi vigane pruut?

, Põhja-Sakala valla elanik, valimisliidu Kogukonna Hääl liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Ostra
Ain Ostra Foto: Elmo Riig

SEL SUVEL PEETUD uhkes pulmaetenduses oli Suure-Jaani vald peigmees ning liituvad Kõo ja Kõpu vald ja Võhma linn pruudid. Nüüd peame kahjuks tunnistama, et mõni neist on osutunud vigaseks pruudiks.

Vähe sellest, et Võhma pearaamatupidaja on osutunud vargaks, Võhma linnavolikogu ja -valitsuse liikmed on osutunud pealiskaudseks ning maksumaksja raha kasutamisse kergekäeliselt ja hoolimatult suhtuvateks tegelasteks. Palun vabandust, volinikud, kuid mitte ükski selgitus ei veena mind teisiti arvama, kui 1,8 miljoni euro suuruse eelarve juures ei märgata rohkem kui 200 000 euro puudumist. Seda enam, et volikogus istus kaks meest, Ago Vingissar ja Kersten Kattai, kes kuulusid ka Võhma ELKO nõukogusse. Nemad oleksid pidanud erilise tähelepanuga jälgima just selle firma ridasid, mis kokkuvõttes moodustasid üle poole puuduvast summast.

Ma ei suuda uskuda, et seda viga ei märgatud. Samas ei oska ma leida ainsatki mõistlikku põhjust, miks seda oli vaja varjata. Kui põhjuseks olid lähenevad valimised, siis on see küll piinlikult alatu.

Väidetavalt kirjutas Võhma eelarve kokku raamatupidaja. Jah, eelarve vastuvõtmise ajal seda ei teatud ja pikaajalist töötajat usaldati. Küll aga mõjub uskumatuna, et ei linnapea ega volikogu liikmed pööra dokumendi sisule mingit tähelepanu ja võtavad külma kõhuga vastu eelarve, mida nad hiljem peavad ise ellu viima. Ei paista just eriti vastutustundliku käitumisena. Pealegi, mis ajast raamatupidajad eelarvet kokku panevad?

Tunnen põgusalt Ago Vingissari. Ta on jätnud mulje, et on igati asjalik ja ettevõtlik mees, kes päriselt hoolib Võhma elanike heast käekäigust. Ent ma ei saa kuidagi heaks kiita asjaosaliste praegust käitumist, et rohkem kui kuu aja jooksul, mil asi avalikkuse ees on olnud, ei ole antud ühtegi mõistlikku selgitust.

Ei endine linnapea Anneli Siimussaar ega ka volikogu liige Ago Vingissar, kes mõlemad on justkui midagi selgitanud, ole tegelikult vastanud küsimusele, kuidas sai selline praak volikogu heakskiidu ja millal tegelikult viga avastati. Kas liitumiskõneluste ja ühinemislepingu sõlmimise ajal mindi teadlikult teistel liitujatel mütsi silmile tõmbama? Muidugi on väga lihtne süüdistada endist raamatupidajat, kes on nagunii juba süüdi, aga see ei anna nendele küsimustele vastust.

Jah, seda puudu olevat raha ei ole keegi omastanud, sest seda ei ole kunagi olnudki, aga kohustused ju võeti. Kas mitte ükski volikogu liige ei tundnud vähimatki huvi, kas võetud kohustuste jaoks on ikka eelarves raha? Nojah, ei saanudki ju küsida, sest neid ridu eelarves polnud ...

MA EI ARVA, ET Võhmast uude volikokku valituks osutunud peaksid mandaadist loobuma. Parem näidaku nüüd tõsise tööga, et nad on oma eksimusest õppinud. Silmakirjalik on aga praegu väita, et tagasiastumist nõuda on absurd, sest neil on rahva mandaat. Ma olen täiesti veendunud, et kui Võhma sisuliselt pankrotti viinud linnajuhtide hoolimatust käitumisest oleks teatud enne viimaseid valimisi, oleks nende häältesaak olnud mitu korda kasinam.

Tegudel on tagajärjed ja eksimuste eest tuleb vastutada. Vastutuse võtmist näitaks ka see, kui asja kohta antaks ausalt ja keerutamata selgitusi. Praegu tunnen mina ja tunnevad ka paljud teised, kes oma maksurahaga seda auku lappima peavad, et Võhma endised linnajuhid ja praegused Põhja-Sakala volikogu liikmed on meile alatult koti pähe tõmmanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles