Fentanüül on Viljandist seni ringiga mööda käinud

Martti Reinet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellel aastal Viljandimaal kiirabi registreeritud narkoüledooside arv pole võrreldav Tallinna kiirabi praktikaga. Seal on opioidide üledoosi tõttu naloksooni tänavu süstitud 2500 korda. Pildil Tallinna kiirabi töötajad.
Sellel aastal Viljandimaal kiirabi registreeritud narkoüledooside arv pole võrreldav Tallinna kiirabi praktikaga. Seal on opioidide üledoosi tõttu naloksooni tänavu süstitud 2500 korda. Pildil Tallinna kiirabi töötajad. Foto: Küllike Rooväli / Postimees

​Viljandimaa tervishoiutöötajate ja ametnike sõnul siin fentanüülinarkomaane peaaegu pole. Viljandi haigla psühhiaatriakliinikusse satub fentanüülisõltlasi väga harva, aga kiirabiautos elustamisel on sel aastal olnud kaks üledoosiga inimest.

Tartu kiirabi statistik Laura Johanson kõneles, et kui mullu reageeris kiirabi Viljandimaal ühele väljakutsele, mille põhjustas narkootikumi üledoos ning tuli süstida naloksooni, mis aitab sellistel juhtudel surma ära hoida, siis käesoleval aastal on neid väljakutseid olnud kaks. Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas tõi välja, et seal on kiirabi aasta algusest doseerinud vastumürki 2500 korda. 

«Kolmel juhul on tõenäoliselt tegu olnud kanepiga, ühel korral ecstasy tabletiga, ühel korral suve lõpu poole Mähma kandis fentanüüliga ja ühel korral pole välja selgitatud, millise narkootikumi tarvitamisega tegemist oli,» loetles Laura Johanson narkootikumidega seotud väljakutseid Viljandimaalt. Ta täpsustas, et ka viimase juhtumi korral tuli kiirabibrigaadil tuvastamata ainet tarvitanud narkomaani elu päästmiseks teha naloksooni süst. Seega võib viimasel puhul välistada kanepi, korgijoogi ja amfetamiini. Jämejala sõltuvushaigete ravi- ja rehabilitatsioonikeskuse juhataja Rita Kerdmanni kinnitusel on nendest ka võimatu sellist üledoosi saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles