Laste Paala järve jooks peab taas juubelit

, tervisespordiklubi Joosu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kogu Eestis kuulsa ümber Viljandi järve jooksu kõrval on juba aastaid tuntust kogunud ka tema noorem veli — laste Paala järve jooks.

1984. aasta kevadel esimest korda asetleidnud jooks, mis peetakse igal kevadel ja sügisel, jõuab eeloleval laupäeval 55. korrani.

Laste Paala järve jooks peetakse 14. mail kell 11.

6—12-aastased poisid ja tüdrukud läbivad nagu alati 1200-meetrise ringi ümber Paala järve, kaks ringi teevad vaid 11- ja 12-aastased poisid. Viieaastastel ja noorematel ehk tilludel tuleb läbida umbes 300-meetrine maa. Registreerimine algab võistluspäeval kell 10 Paala järve ääres.

Nagu juubeli puhul tavaks, saavad kõik põhijooksu lõpetanud medali, kuus paremat ka diplomi ja traditsioonilise magusa auhinna. Eriauhinna pälvivad rekordi püstitanud ning need, kes on saanud enam kui viis võitu. Tillujooksus paremusjärjestust ei määrata, kõik lõpetanud saavad kleepsu ja šokolaadimedali.

26 aasta eest algatasid selle traditsiooni jooksumehed Peeter Balõnski ja Elmar Oja ning tolleaegne spordikomitee esimees Ilmar Kütt. Algusaastatel korraldas jooksu Viljandi spordikomitee, alates 1990. aasta sügisel peetud 14. jooksust on seda teinud tervisespordiklubi Joosu, kelle ridadesse kuuluvad ka Elmar Oja ja Peeter Balõnski.

Esimesel korral startis 123 last vanuses 6—10-aastat, järgmisel aastal lisandusid 11- ja 12-aastased ning 1995. aastal ka «tillud».

Ajapikku on osalenute arv suurenenud, kuni jõudis eelmisel kevadel rekordilise 521-ni. Jooksu on lõpetanud 16 530 poissi ja tüdrukut, nende seas 2595 alla viieaastast jooksjat. Läbi aegade on võitjaau pälvinud 311 noort.

Enim, 12 esikohta on korjanud Anneliis Vahtramäe. Üle viie võidu on saanud 43 osalejat. Võitjate hulgas on olnud Eesti esikulturist Ott Kiivikas, jalgpalli rahvuskoondise liige Ragnar Klavan ja mitmekordne Eesti keskmaajooksu meister Agneta Land.

2. maist on Viljandi linnaraamatukogu lasteosakonnas avatud jooksu kajastav näitus. Väljas on ürituse kleebiseid, diplomeid, kuulutusi, medaleid ja muid kõnealuse spordiürituse ajalugu kajastavaid esemeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles