Eesti kaubavahetus lõi märtsis rekordi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metalltooted on kolmandal kohal nii ekspordis kui impordis.
Metalltooted on kolmandal kohal nii ekspordis kui impordis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Statistikaameti andmetel kasvas kaupade eksport tänavu märtsis möödunud aasta sama kuuga võrreldes 71 ja import 45 protsenti. Esimest korda ületas ühe kuu kaubavahetuse kogukäive kaks miljardit eurot.

Märtsis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,1 miljardi euro (16,8 miljardi krooni) väärtuses ja imporditi Eestisse 1,2 miljardi euro (18,2 miljardi krooni) eest. Ei kaupade ekspordi ega impordi käive ole eelnevatel aastatel ühes kuus nii suur olnud.

Väljaveo sisseveost kiirem kasv vähendas ka kaubavahetuse puudujääki. Kui 2010. aasta märtsis oli kaubavahetuse defitsiit 174 miljonit eurot, siis tänavu märtsis piirdus see 89 miljoniga.

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (17 protsenti Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (15) ja Ameerika Ühendriigid (11). Võrreldes 2010. aasta märtsiga suurenes kõige enam eksport Ameerika Ühendriikidesse ja Rootsi.

Rootsi veeti enim elektriseadmeid ja puitu, Soome elektriseadmeid ja mööblit, Ameerika Ühendriikidesse kütust ja elektriseadmeid.

Kõige enam kaupu veeti Eestisse Venemaalt, Soomest ja Rootsist — neil kõigil oli kogu sisseveost 11-protsendiline osa. Aastaga on kõige rohkem kasvanud Leedust ja Venemaalt kaupade importimine. Venemaalt toodi enim mineraalseid tooteid, näiteks bensiini ja põlevkiviõli, Soomest ja Rootsist aga elektriseadmeid.

Eestist eksporditi märtsis kõige rohkem masinaid ja seadmeid, need moodustavad 30 protsenti kogu siinsest väljaveost. Mineraalsete toodete osa oli 20 protsenti ning metall ja metalltooted moodustasid kaheksa protsenti.

Sisse toodi samuti kõige rohkem masinaid ja seadmeid (27 protsenti), mineraal­seid tooteid (22) ning metalli ja metalltooteid (9).

Veebruariga võrreldes suurenes märtsis eksport 28 protsenti ja import 32 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles