GALERII. Viljandi käsitöölaat viis maitserännakule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Maitske juustupatsi!», «Maitske vürtsikilu ja soolapekki!» kõlasid täna hõiked laadamüüjatelt, kes olid kell 10 Viljandis Sakala keskuses käima lükanud teise laadapäeva.

«Näed, maitse kilu ... Võta selle tokiga!» kõlas rahvasuminas hõige. Sekund hiljem avastasin, et tiku otsa lükatud vürtsikilu ongi mul juba näppude vahel.

Lisaks kalale võis laadalt leida muudki söögikraami, nii soolast, tulist, magusat kui mahedat. «Hitt-toode on särtsusool – selles on tšillit, basiilikut, peterselli ja küüslauku,» rääkis Tamme aiandustalu leti taga seisev Elisabeth Viedehof. Ta lisas, et mõni on särtsusoola ostnud korraga koguni 30 purki, väites, et ei suuda praemuna ilma selleta süüagi. «Viljandis on hea laat ja täna on rohkem inimesi kui eile,» tõdes ta.

Juustupatsid, mida võib tihedasti näha suvistel festivalidel, olid jõululaadal samuti mitmel laual esindatud. «Juustupatsi ostetakse ka jõulude ajal,» kinnitas Võhu juustuvabriku laua taga seisev Hanna-Lauren Loit. Lisaks juustupatsidele võis sama laua teises otsas silmata hobuselihast tehtud vorsti. «Seda maitsevad inimesed hea meelega, ütlevad, et huvitava maitsega,» kirjeldas ta laadakülaliste emotsioone.

Laadale tulijad said suu magusaks teha koduste pirukate, kommide, mee ja muude maiustega. Leida võis ka magusa ja terava kombinatsioone, näiteks meesinepit maitstes. Mardi Mesila oli laadale kaasa pakkinud nii meesinepi kui meehalvaa. «Tooted on mee baasil, ise peame mesilasi,» ütles Regina Laan. Ta tõdes, et neil on Viljandis tekkinud oma klientuur, kes neid laadaltki üles otsivad.

Kui aga jätta toidulaud tagaplaanile, võis müügilettidelt leida ehteid, lambavillaseid tooteid, riideid, muinasehete koopiaid, puutööd, küünlaid ning hane- ja kitserasvasalve.

Laata jagus ka Sakala keskuses teisele korrusele, kus põhiliselt pakuti tekstiili ja käsitööd. Lisaks oli maitsvate hõrgutisega teisel korrusel väljas Kärstna mõisa kohvik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles