Ugalas etendub kirjeldustõlkega «Amalia»

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala publik valis „Amalia" 2015. aastal parimaks lavastuseks ning peaosatäitja Klaudia Tiitsmaa parimaks naisnäitlejaks.
Ugala publik valis „Amalia" 2015. aastal parimaks lavastuseks ning peaosatäitja Klaudia Tiitsmaa parimaks naisnäitlejaks. Foto: Jaanus Laagriküll

Ugala teatri lavastus «Amalia» jõuab laupäeval, 9. detsembril 50. etenduskorrani. Laupäevane etendus on eriline ka selle poolest, et etendust saadab kirjeldustõlge.

Ugala teatri avalike suhete ja turundusosakonna juhu Mari Nurga sõnul on teater võtnud eesmärgiks laiendada erivajadustega inimeste võimalusi etendustest osa saada.

«Ühe algatusena on teatris vähemalt kaks korda aastas kirjeldustõlkega etendusi,» rääkis Nurk. «Kevadise kirjeldustõlkega etenduse »Lovesong. Ühe armastuse lugu« võtsid vaegnägijad väga soojalt vastu.

Etendusõhtul saavad kõik soovijad endale kõrvaklapid, kust kostab tõlkijate saatetekst laval toimuva kirjeldamiseks. Ugala teater teeb selles koostööd kirjeldustõlkijate Krista Fatkini ja Kairi Kivitariga.»

Teater pakub puudega inimestele pileti soetamiseks ka erilisi soodustusi. Puuet tõendava dokumendi ettenäitamisel kehtib soodustus 50 protsenti puudega inimesele ning kõrvalabi vajava puudega inimese saatjale.

«Puudega isikute arv kasvab aasta-aastalt,» rääkis teatrijuht Kristiina Alliksaar. «Praegu on meil iga üheksas inimene kehtiva puude raskusastmega. Iga kultuurikorraldaja kohus on püüda luua võimalused, et ka see sihtrühm saaks osa kultuurisündmustest, vastasel juhul jätab korraldaja kõrvale ligi kümnendiku potentsiaalsest publikust. See aga ei ole väheneva rahvastikuga riigis kindlasti mõistlik. Ükski riik, aga eriti mitte väike Eesti ei saa endale lubada, et suur osa ühiskonnast jääb aktiivsest elust eemale. Kultuuril ja teatril on siin suur roll.»

Laupäeval kirjeldustõlkega etenduva «Amalia» keskmes on väikelinna haiglas töötav keskealine üksikisa ja tema 17-aastane tütar Amalia. Amalia pole tavaline tüdruk. Talle valmistab raskusi teiste inimeste mõtete, tunnete ja tegude mõistmine. Kõige lihtsam on sildistada teda autistiks. Maailm on talle koht, milles hakkama saamiseks peab ta pingutama.

 Peaosalist, isemoodi tüdrukut, mängib Klaudia Tiitsmaa. Ugala publik valis «Amalia» 2015. aastal parimaks lavastuseks ning peaosatäitja Klaudia Tiitsmaa parimaks naisnäitlejaks. Tema isa mängib Andres Tabun ning Karoliinat Terje Pennie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles