Kohus mõistis kolm viljandlast süüdi haigekassalt raha väljapetmises

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eeluurimise ajal täpselt aasta vangis olnud Peeter Kaares vabanes eile kohtusaalis käeraudadest. Tingimisi vangistus jääb tema pea kohale siiski veel rippuma, nagu ka kohustus hüvitada kahju.
Eeluurimise ajal täpselt aasta vangis olnud Peeter Kaares vabanes eile kohtusaalis käeraudadest. Tingimisi vangistus jääb tema pea kohale siiski veel rippuma, nagu ka kohustus hüvitada kahju. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu maakohus tunnistas täna Viljandi elaniku Peeter Kaarese, tema abikaasa Janika Kaarese ja ema Aino Kaarese kokkuleppemenetlusega süüdi Eesti Haigekassalt töövõimetushüvitistena 6 857 721 krooni (438 288,25 euro) väljapetmises.

Kohus tunnistas Peeter Kaarese (45) süüdi kelmuses, rahapesus, dokumendi võltsimises ja raamatupidamiskohustuse rikkumises. Janika Kaarese (33) tunnistas kohus süüdi kelmuses ja rahapesus ning Aino Kaarese (73) kelmuses.

Peeter Kaaresele mõistis kohus nelja aasta pikkuse vangistuse, millest kohe kandmisele kuulub üks aasta. Karistusaega arvestatakse eelmise aasta 11. maist, mil Kaares kahtlustatavana kinni peeti. Nimetatud karistus on mehel praeguseks kantud ja ta vabastati täna kohtusaalis vahetult pärast otsuse ettelugemist. Ülejäänud vangistus mõisteti talle tingimisi kolmeaastase katseajaga, mille jooksul ta peab alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele.

Janika Kaaresele määras kohus kolme aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse viieaastase katseajaga. Aino Kaaresele mõistis kohus kahe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse viieaastase katseajaga. Kõigile kolmele süüdistatavale kohaldati ettevõtluskeeld viieks aastaks.

Peeter Kaares kohustub asuma hüvitama Eesti Haigekassale kuriteoga põhjustatud kahju summas 438 288,25 eurot kriminaalasjas arestitud Janika Kaarese ja osaühingu Kaares Kinnisvara nimel olevate kinnistute arvelt.

Kohtuotsusega konfiskeeriti rahapesu vahetuks objektiks olev ja kuriteo toimepanemise tulemusel saadud vara ning Janika Kaaresele tulevikus väljamaksmisele kuuluvad vanema- ja töövõimetushüvitised.

Kohtuotsusega tunnistati süüdi ka Peeter ja Janika Kaarese kaudu raha pesnud osaühingud Lossi Rent, Kaares Hulgi ja Kaares Kinnisvara, millest kahte esimest karistati sundlõpetamisega ja viimast 63 911,65 euro suuruse rahalise karistusega .

Sama otsusega tunnistati Tauno Räästas (23) ja Aivar Sarapuu (37) süüdi koos Peeter Kaaresega rahapesus osalemises. Räästast karistati kaheaastase tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga ning Sarapuud kaheaastase tingimisi vangistusega 18 kuu pikkuse katseajaga, mille jooksul peab viimane alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele.

Räästale kohaldati lisaks ettevõtluskeeld kolmeks aastaks.

Sirje Tampel (53) tunnistati süüdi koos Peeter Kaaresega tehtud rahapesu katses ning talle mõisteti nelja kuu pikkune tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga.


Menetluskulude katteks tuleb igal süüdistataval tasuda 690 kuni 1300 eurot.

Süüdistuse järgi vormistas Peeter Kaares osaühingute Lossi Rent, Kaares Hulgi ja Kaares Kinnisvara juhatajana oma abikaasa Janika Kaarese aastatel 2000–2005 nimetatud äriühingutesse fiktiivselt ärijuhina tööle. Seejärel andis Peeter Kaares korralduse maksta Janika Kaaresele alusetut töötasu ja preemiaid 2004–2010 aastal kokku 5 029 673 krooni ulatuses. Raha nendeks makseteks ei pärinenud mitte ettevõtete majandustegevuse tulemusena saadud vahenditest, vaid pangakontodele teadmata allikatest tehtud sularahamaksetest, panga arvelduskrediidist ning juhatuse liikmete ja omanike kaudu seotud äriühingute omavahelistest tehingutest tulenevatest laekumistest.

Peeter Kaarese ema osales nimetatud äriühingute ainuosanikuna majandustegevuse tulemuste moonutamisel osakapitali näilise suurendamisega ja Janika Kaaresele alusetu tasu maksmisel preemia määramise otsuse langetamisega.

Äriühingud tasusid Janika Kaaresele makstud summadelt sotsiaalmaksu tuvastamata allikatest pärinevatest sularahasissemaksetest. Naine esitas kolme äriühingu kaudu haigekassale haigushüvitise saamiseks regulaarselt töövõimetuslehti ning selliselt said Kaaresed haigus- ja hooldushüvitistena varalist kasu kogusummas 6 857 721 krooni.

Samuti süüdistatakse Peeter ja Janika Kaarest 2005–2010 aastal toimepandud rahapesus, mis seisnes tehingutes ja toimingutes eesmärgiga varjata kuritegelikult saadud raha ebaseaduslikku päritolu ja selle eest soetatud vara tegelikku omanikku. Lisaks võltsis Peeter Kaares 2008. ja 2009. aastal pangakontoris sularaha sisse makstes teise isiku allkirja. Samuti rikkus ta aastatel 2004–2007 eelnimetatud äriühingute raamatupidamise korraldamise nõudeid.

Peeter Kaares oli enne kriminaalkorras karistatud ühel korral, teised süüdistatavad olid karistamata.

Tänane kohtuotsus on vaidlustatav vaid kokkuleppemenetlust reguleerivate menetlusnormide rikkumise peale. Kohtumenetluse pooled saavad vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles