Ametnikud käskisid tundmatud õunad lettidelt ära koristada

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis kasvatatakse õunasorte «Liivi kuldrenett» ja «Karksi renett» ning nende viljad ei sarnane Mulgi Õuna pakutavatega.
Eestis kasvatatakse õunasorte «Liivi kuldrenett» ja «Karksi renett» ning nende viljad ei sarnane Mulgi Õuna pakutavatega. Foto: Sille Annuk / Postimees

Suures osas Viljandimaal tegutsev osaühing Mulgi Õun viis sel sügisel poodidesse kodumaise sildi all õunu, mis ei meenuta ekspertidele ühtegi Eestis teadaolevat õunasorti, ning pole kindel, kas need on üldse Eestis kasvanud. Eile said poed korralduse nende puuviljade müük lõpetada.

Põhjus, miks müük keelati, seisneb selles, et õunu müüdi kauplustes algul «Kuldreneti» ja seejärel «Reneti» nime all. Et sellise sordinimega õunu pole olemas, keelas põllumajandusamet osaühingul Mulgi Õun ning sellega omanike kaudu seotud osaühingul Aran PM kahtlaste õunte müügi ära.

Eestis teatakse õunasorte «Liivi kuldrenett» ja «Karksi renett», aga müüki pandud õunad ei sarnanenud nende ega ühegi teise Eestis registreeritud sordi viljadega. Seega on tekkinud kahtlus, et ubinad on toodud sisse välismaalt ning neid müüakse Eesti õunte sildi all, et saada paremat hinda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles