Tuhanded töövõimetud peavad toetuse saamiseks vaidlema (1)

Martti Reinet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa pimedate ühingu esimees Arvu Sarve hinnangul on uus töövõimereform naljanumber.
Viljandimaa pimedate ühingu esimees Arvu Sarve hinnangul on uus töövõimereform naljanumber. Foto: Elmo Riig

Aasta alguses rakendunud töövõimetoetuse süsteem oli oktoobri lõpuks pannud 2051 Viljandimaa inimest taotlema töötukassalt oma töövõime hindamist. Neist umbes veerand on teada saanud, et toetusele neil õigust ei ole, sest tervis lubaks justkui täiskohaga töötada.

Kui varem määras sotsiaalkindlustusameti ekspertkomisjon töövõimetuse protsendi, siis nüüd hindab töötukassas omaette osakond, kui palju on inimesel töövõimet alles. Erinevate töövõimetusprotsentide asemel on kasutusel skaala, kas inimene on töövõimeline, osalise töövõimega või töövõimetu.

«Kogu aeg olen pinge all, sest vähemalt kord aastas pean minema töötukassale tõestama, et olen endiselt haige, ja ma ei tea, kas mulle antakse toetust või mitte,» rääkis neeruvähki põdenud Maire. Tema seletuste järgi tekitas hirm töövõimelisust kinnitava otsuse vaidlustamise tähtaega mitte maha magada stressi. Vaide esitamiseks töötukassale on otsuse jõustumise hetkest antud kuni 30 päeva.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles