Laenu võtmine muudab reisi kulukamaks

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui otsustate reisile minna laenatud raha eest, läheb puhkus kokkuvõttes kallimaks.
Kui otsustate reisile minna laenatud raha eest, läheb puhkus kokkuvõttes kallimaks. Foto: Gert Kiiler

«Laenuraha eest reisile minek teeb puhkuse paarkümmend protsenti kallimaks,» ütleb tarbijaveebi minuraha.ee toimetaja Heli Lehtsaar. Seepärast soovitab ta sõidu aegsasti ette plaanida ja selleks raha koguda.

Heli Lehtsaare sõnul algab arukas majandamine rahaasjade plaanimisest. «Kui on kavas suvel nädalaks puhkama sõita ning sihtkoht ja umbkaudne hind on teada, vaadake juba praegu, kas säästudest piisab,» jagab Lehtsaar nõu.

Säästa on odavam kui laenata

Kui sääste ei ole, tuleb kalkuleerida, kui palju on võimalik iga kuu kõrvale panna, et vajaminev summa kokku saada. Mõtlema peab ka sellele, kuidas saaks sissetulekut suurendada. Ehk on võimalik leida ajutine lisatöö?

Tuludest ja kuludest annab täpse pildi eelarve, kus on kirjas, kui palju teenite ning kui palju ja millele kulutate. «Eelarve analüüsimine aitab ühtlasi leida kohad, kust on võimalik säästa,» kinnitab Heli Lehtsaar.

Ta pakub mõne hea kokkuhoiunipi.

Esiteks ei maksa hoida säästmiseks mõeldud raha arvelduskontol, vältimaks riski, et kulutate raha kogemata ära. Pealegi on arvelduskontole makstav intress hoiuse omast väiksem. Üks võimalus on kanda säästetav summa teisele kontole, kust igapäevaseid arveldusi ei tehta.

Kes soovib sääste veidi kasvatada, võiks uurida mitmesuguste hoiuste tingimusi, et panna raha intressi teenima.

Peale tähtajalise hoiuse, kust üldjuhul enne tähtaja lõppu intressi kaotamata raha välja võtta ei saa, võiks mõelda kasutus- või kogumishoiusele, kuhu saab regulaarselt juurde maksta.

«Üldjuhul on kasutus- või kogumishoiusele pakutav intress tähtajalise hoiuse omast väiksem. Praegu jääb kuuekuulise tähtajalise hoiuse aastaintress sõltuvalt summa suurusest ja pangast vahemikku 0,95—2,6 protsenti,» seletab Heli Lehtsaar.

Kõigepealt manitseb ta mõtlema, kas laenatud raha eest on mõistlik reisida. Nõnda läheb puhkus kokkuvõttes kallimaks, sest laenu eest küsitakse intressi ning maksta tuleb ka lepingutasu. Pealegi ei ole reisilt naastes tore hakata võlga tasuma.

Kui otsustate pärast põhjalikku kaalumist siiski laenata, leidke sobilik moodus. Pangad annavad reisimise rahastamiseks näiteks väike-, soovi- ja tarbimislaenu. Reisilaenu või järelmaksu võivad pakkuda ka reisibürood, kes vahendavad mõne panga tooteid.

«Ükskõik mis nime selline laen või järelmaks ka ei kannaks, nende ühisjoon on lühem laenuperiood ja üsna suur aastaintress, mis võib jääda 14—26 protsendi kanti,» toonitab Lehtsaar. Kes võtab aastaks 640 eurot väikelaenu, mille intress on 18 protsenti, maksab pangale tagasi veidi üle 700 euro.

Kindlasti ei soovita Lehtsaar kaaluda kiirlaenu ehk SMS-laenu võtmist, sest selle intress on väga suur. Kui laenate kuuks ajaks 200 eurot, et maksta kuu pärast tagasi 250 eurot, teeb see aastaintressiks lausa 300 protsenti!

Krediitkaardiga majanda arukalt

Välismaale sõites on teinekord hädavajalik ka krediitkaardi olemasolu: omal käel reisides näiteks hotelli või lennupiletite broneerimiseks ja nende eest maksmiseks. Kummatigi ei tasu krediitkaardilt kulutatud summa tagasi maksmisega viivitada. Eriti käib see vaba tagasimaksega või püsimaksega krediitkaardi kohta, mille puhul maksmist on võimalik korraldada üsna paindlikult.

«Vaba tagasimaksega krediitkaardi puhul saate küll ise valida maksmise aega ja summat, aga kui raha ei ole tagastatud kokkulepitud päevade jooksul, peate hakkama maksma intressi,» selgitab Heli Lehtsaar. «Mida kiiremini tasute pangale krediitkaardilt kasutatud summa, seda vähem tuleb teil intressi maksta.»

Püsimaksega krediitkaardi puhul tasutakse kasutatud summa pangale lepingus fikseeritud osamaksetena ning seda on võimalik teha pikema aja vältel.
Kasutatud krediidilt nõutakse iga kuu intressi, mille pank võtab teie arvelduskontolt automaatselt maha. Siingi kehtib reegel, et mida kiiremini kannate pangale krediidisumma tagasi, seda vähem peate maksma intressi.

Heli Lehtsaare hinnangul on määratud tagasimaksega krediitkaart ehk kõige distsiplineerivam, sest pank võtab kõik eelmisel kuul kulutatud summad kokkulepitud päeval ise teie arvelduskontolt.

NÕUANDEID

Et motiveerida end säästma, andke kogumiskontole või -hoiusele nimi: kontole «Puhkus Kreekas» on emotsionaalselt kergem raha kanda.
• Reisibüroode viimase hetke pakkumisi on arukas kasutada neil, kel on vajaminev summa olemas. Kui plaanite hea hinnaga reisipakkumiseks laenu võtta, arvestage, et selle eest makstav intress nullib soodustuse.
• Kui kavatsete maksta reisi eest krediitkaardiga, arvutage, kui kiiresti saate pangale krediidi tagasi maksta? Mida pikema aja peale see venib, seda suuremaks kasvavad intressimaksed. Krediitkaartide tingimusi võimaldab võrrelda tabel www.minuraha.ee/krediitkaar­tide_vordlustabel.
• Lugege säästmise kohta lähemalt minuraha.ee rubriigist www.minuraha.ee/saastmine ja kasutage pankade hoiuste tingimuste võrdlemiseks tabelit www.minuraha.ee/hoiuste_vordlustabel.
Allikas: Heli Lehtsaar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles