Videointervjuu enne esietendust. Küsimustele vastab «Orpheus allilmas» lavastaja Ingomar Vihmar

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingomar Vihmar
Ingomar Vihmar Foto: Heigo Teder

Täna õhtul jõuab Ugala teatris publiku ette ameerika 20. sajandi klassiku Tennessee Williamsi näidend «Orpheus allilmas», mille on lavastanud Ingomar Vihmar. Vahetult enne esietendust jagas Vihmar oma mõtteid videointervjuus, kus muu hulgas tuli jutuks Williamsi näidendi aktuaalsus 60 aastat pärast esmailmumist.

https://youtu.be/rVSuch6fxL4

https://youtu.be/rVSuch6fxL4

Ugala teatris lavale jõudev suhtedraama «Orpheus allilmas» on oma teema-asetuselt samavõrd ajakohane tänapäeval, kus meestekeskne ja klassivihast laetud maailm põrkub naiselikkuse, iha, armastuse ning läheduse januga.

Tegevus leiab aset keeluseaduse-aegse Ameerika väikelinnas. Sealse elu paiskab hukatuslikesse sündmustesse salapärase võõra Vali (Rait Õunapuu) saabumine. Pealtnäha korralike linnakodanike minevikust hakkavad ühtäkki nähtavale ilmuma sünged ja valgustkartvad teod. Kogu selle segaduse ning kurjuse keskel üritavad iseennast ja oma õnne leida nii elupõletajast nooruke Carol (Adeele Sepp) kui ka oma mehe surma ootav Lady Torrence (Triinu Meriste).

Ingomar Vihmar ehk sõpradele lihtsalt Inks on varem kümmekond aastat töötanud Ugala teatris näitleja ja lavastajana, olnud mõni aasta vabakutseline lavastaja ja teeninud leiba reklaamifirmas copywriter'ina. Seejärel oli ta kümmekond aastat Eesti Draamateatri palgaline lavastaja ning alates 2015. aastast on Endla teatri loominguline juht.

Lavastuste nimekiri on Vihmaril pikk ja kirev, ta on lavastanud mustlaste muinasjuttude, põiganud hiphopi radadele lavastuses «Küpressimägi», toonud lavale täpselt 200 korda täissaalidele mängitud publikulemmiku «Täismäng». Samuti on ta toonud lavale Soome lugusid ning nüüdisaegset briti dramaturgiat nagu Mark Ravenhilli ja teiste in-yer-face põlvkonna autoreid. Vihmari jäägitu armastus kuulub aga hoopiski nii-öelda tolmuste klassikute Ibseni, Williamsi ja Strindbergi tekstidele.

Ugala teatris esietenduv «Orpheus allilmas» on Vihmarile juba kolmas kohtumine Tennessee Williamsiga. 2014. aastal lavastas ta Laitse graniitvillas näidendi «Kass tulisel plekk-katusel» ja aasta hiljem Endla teatri suurel laval «Tramm nimega Iha».

Küsis Heigo Teder, videorežii Katre Sulane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles