Laval on maailmaklassika

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jabe Torrence’i rolli mängib lavastuses «Orpheus allilmas» Andres Noormets.
Jabe Torrence’i rolli mängib lavastuses «Orpheus allilmas» Andres Noormets. Foto: Heigo Teder

Ugala teatri suures saalis jõuab täna publiku ette Ameerika XX sajandi klassiku Tennessee Williamsi näidend «Orpheus allilmas», mille lavastab Endla teatri loominguline juht Ingomar Vihmar, kes töötab Viljandis pärast 15-aastast pausi.

Soome dramaturgia Eestisse toomise ning tänapäeva briti näitekirjanike nagu Mark Ravenhilli ja teiste in-yer-face põlvkonna autorite kõrval kuulub Vihmari jäägitu armastus «tolmuste klassikute» Ibseni, Williamsi ja Strindbergi tekstidele. Ugala teatris esietenduv «Orpheus allilmas» on Vihmaril juba kolmas kohtumine Tennessee Williamsiga. 2014. aastal tulid tema käe all lavale «Kass tulisel plekk-katusel» Laitse graniitvillas ja aasta hiljem «Tramm nimega Iha» Endlas.

«Williams on väga tundlik näitekirjanik, kelle oskus just naistegelasi kujutada ja mõista paelub mind. Tema näidendites leidub peent varjatud huumorit, mida kohtab harva,» ütleb lavastaja. Tema sõnul tunduvad «Trammi nimega Iha» Blanche ja näidendi «Orpheus allilmas» Lady normaalsed kõigi oma vigadega. «Nad on naised, keda ma tunnen väga hästi. Nad on hästi tugevad, aga kumbki ei ole eriti meeldiv. Ju Williams tunneb inimesi ja elu. Tema naised on imetlust väärivad, aga samas õudsed kuradi pujäänid,» tõdeb Ingomar Vihmar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles