Ekspertiis tunnistas juhuleiu ametlikult harulduseks

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksperdid tunnistasid arvatava tutuluse ametlikult tutuluseks.
Eksperdid tunnistasid arvatava tutuluse ametlikult tutuluseks. Foto: Erakogu

​Kõo kandi Maalasti külast kevadel leitud haruldane pronks­ehe osutuski umbes 3000 aasta vanuseks ehisnööbiks ehk tutuluseks. Leidu uurinud eksperdid jõudsid järeldusele, et see on tõeline haruldus. Eesti seni ainus tutulus leiti 1836. aastal Harjumaalt Tuula külast. 

«Maalasti tutulus on suure kultuuriväärtusega haruldane pronksiaegne leid, mis vajab säilitamist arheoloogia teaduskogudes. Ilmselt pärineb see pronksiaja keskpaigast või nooremast poolest vahemikust 1300–750 enne meie aega,» resümeerivad Tartu ülikooli arheoloogia osakonna eksperdid. Nende hinnangul on Maalasti tutulus väga hästi säilinud, kuigi selle servad on kahjustada saanud. Samuti on tutulus stabiilses seisus, konserveerimine ja puhastamine ei ole vajalik ning on isegi ebasoovitav.

«Äärmiselt huvitav on elada sellise koha peal, mis tundub olevat Eesti esiajaloo seisukohalt võttes väga oluline,» nentis Mäeltoa peremees Gert Kallas, kui oli teada saanud, et tema leid on ametlikult tutuluseks tunnistatud. Kallas sattus sellele kevadel kartuleid maha pannes. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles