Tundmatu objekt võis olla taevalatern

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alles oma teekonda alustav taevalatern on silmale arusaadava kuju ja vormiga, ent üha kõrgemale tõustes saab temast saladuslikult kutsuv tuluke.
Alles oma teekonda alustav taevalatern on silmale arusaadava kuju ja vormiga, ent üha kõrgemale tõustes saab temast saladuslikult kutsuv tuluke. Foto: Elmo Riig

Viljandi piiril õhtutaevas nähtud kaks punast tuld olid ilmselt meelelahutuslikud taevalaternad, usuvad leheveergudelt pealtnägija juttu lugenud ning pilte vaadanud asjatundjad.

Teisipäevases «Sakalas» rääkis Viljandi piiril ringtee lähedal elav Urve, et oli reede õhtul näinud pilvede all liikumas kaht punast tuld, mille põhjust ei osanud ta kuidagi seletada.

Viljandlanna jälgis veidraid objekte kella poole kümne ja kümne vahel. Punaselt kumavad tuled plinkisid tema sõnul ka kollaselt ja oranžilt. Objektid liikusid Pärnu poole.

Lennukitega ei saanud tema meelest tegu olla, sest need olid lennukituledest tunduvalt suuremad ja liikusid samas pilvede all ehk seega mitte väga kõrgel. Kiirus ja trajektoor olid mõlemal objektil ühesugused.

Pärast leheloo ilmumist võttis toimetusega ühendust Piret. Ta ütles, et samal õhtul ja samal ajal oli ta viibinud seltskonnas, kes tegi Raudna mäel nõidade öö peaproovi ning lasi lendu kaks taevalaternat.

«Mõni võis tõesti arvata, et ufo,» lausus ta muheldes. «Laternad lendasid tänu vaiksele ilmale väga kõrgel Pärnu poole.»

Piret lisas, et laternad olid punast värvi, aga pealt näivad need tumedamad ja alt võib vahepeal ka leek paista. Sellega saab seletada kollast ja oranži plinkimist.

«Meil on varsti kavas taas taevalaternaid lennutada,» hoiatas ta pealtnägijaid uute lendavate objektide eest.

Tundmatuid tulesid näinud Urve märkis, et Raudna mäelt õhku lennutatud pallidega ei saanud tegu olla, sest tema nähtud objektid tulid Männimäe poolt.

«Aga võib-olla olid need tõesti taevalaternad, lihtsalt linna poolt lendu lastud. Mina seni ei teadnud, et sellised asjad on olemas,» nentis ta.

Taevalaternaid on võimalik osta ilutulestikuvahendeid pakkuvatest kauplustest. Arnika ilutulestikukeskuse juhataja Eduard Tani ütles, et kõnealused tooted on Eesti turul saadaval olnud paar aastat.

«Vahepeal olid need eriti nõutud,» tõdes ta. «Eks see seltskonna meelelahutus ole ja nõnda on taevalaternate populaarsus kasvanud. Mujal maailmas korraldatakse nende lennutamise festivale — see on võimas vaatepilt, kui neid korraga sadu taevasse kerkib.»

Tani jutu järgi lastele sobiliku mänguasjaga siiski tegu pole ja ka täiskasvanud peavad kasutusjuhendit järgima. Taevalaternaga on kaasas tuldvõtva vedelikuga immutatud küttekeha, mille põlemisel eralduv kuum õhk tõstab kergest materjalist kupli üles.

«Taevalaternat sobib lennutada vaid tuulevaikse ilmaga lagedas kohas, kui looduses ei valitse suurt tuleohtu,» manitses ta. «Kuppel on tehtud paberist ja töödeldud vahendiga, mis ei lase sel kergelt süttida, aga päris põlemiskindel see muidugi pole.»

Nagu Tani ütles, on taevalaternaid saada eri kuju ja suurusega. Pisemate läbimõõt on  mõnikümmend sentimeetrit ja suurema puhul võib see ulatuda üle meetri.

«Pimedas ja kõrgel taevas ei saa kujust küll enam täpselt aru,» lisas ta. «Nii ei oska ka mina kindlalt öelda, mida see naine just nägi. Aga suure tõenäosusega olid need taevalaternad».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles