Teadlased tegid gümnaasiumis tossu ja mürtsu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel ja laupäeval toimus Viljandi gümnaasiumis IV teadusteatrite festival, millel noored kümnest Eesti koolist andsid teadusetendusi.

Reedene päev kulus õpilaste etteasteteks. Teadusteatri esituses sai näha mõlemat – nii teaduse kui ka loo jutustamise poolt.

Iseäranis palju kiidusõnu jagus saarlastele. Nende etenduses figureerisid naistorumehed, kes näitasid klaasist modelleeritud torudes, kuidas on võimalik ummistusi likvideerida. Samuti kiideti viljandlasi, kelle etteastes olid eriti võimsad efektid.  

«Viljandi gümnaasiumi vanemal grupil oli hästi ladus etendus. Nad jätsid mulje, nagu oleks tegu poolprofessionaalidega,» lausus žürii liige, Viljandi gümnaasiumi füüsikaõpetaja Airi Luhaäär. Tema kolleeg, keemiaõpetaja Ave Vitsut tõi välja, et viljandlastel olid omavalmistatud katseseadmed. «Näiteks ühes katses pannakse alla vedel lämmastik ja kuum vesi läheb sinna peale. See annab hästi kõrge aurupahvaka. Selleks katseks peab olema eriseade, mis on neil olemas. Teised teevad seda kausis.» 

Võitjaid sel festivalil välja ei kuulutatud, vaid tunnustati tublisid ning pöörati tähelepanu sellele, mida võiks arendada. 

«Lapsed on hästi julged ja neil on üllatavalt palju teadmisi,» tähendas Luhaäär. Ta meenutas ühte katset, mis ei tahtnud kustuda. Kustutamiseks oli tarvis vastav kelluke peale panna, aga see ei toiminud. Siis üks õpilane võttis kausi ja kustutas sellega. «See oli ainult paari sekundi küsimus. Hästi kiire reageerimine.»

Selle aasta festivali teema oligi Luhaääre sõnul ohutus. Ja eelkõige just seda silmas pidades toodi välja asjaolusid, millele tulevikus rohkem tähelepanu pöörata.

«Näiteks unustavad noored prille pähe panna. Neil on nad ilusti kaelas, aga ette unustavad panna enne katset. Seda tuleb teadlikult harjutada,» märkis Luhaäär ning lisas, et etenduse käigus õpetasid õpilased ka ise publikule, kuidas näiteks kõrvad õigesti kinni katta, et liigne müra katse ajal liiga ei teeks.

Laupäeval, kui etendused antud, oli õpilastel võimalik osaleda töötubades. Ühes neist oli juhendaja Janno Puks, kes tegutseb teaduse populariseerimisega tegelevas ettevõttes Kolm Põrsakest. Tema näitas õpilastele katseid kuiva jääga, mille temperatuur on –78 kraadi. Ühe katse käigus külmutati banaan ja siis vaadati, kuidas see vastu lauda lüües kildudeks puruneb. Samuti tehti küpsiseid, mida süües hakkas suust auru tulema.

«Sellist tossu ja mürtsu saab minuga siin näha küll,» lausus Puks ja näitas, kuidas kuiva jääga katse käigus valmivad kanamunasarnased mullid, mida on võimalik põrgatada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles