Kaitsja tahab 17-aastase neiu tapmise istungile kutsuda seksuoloogi (5)

Katariina Krjutškova
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Viljandi kohtumajas peetaval eelistungil tegi 17-aastase neiu vägistamises ning tapmises süüdistatava Tairo Poopuu kaitsja Sirje Must kohtule ettepaneku, et võimaliku seksuaalse asfüksia uurimiseks kutsutaks kohtusse ekspert Imre Rammul.

Asfüksia on eluohtlik seksuaalse rahuldamise viis, mil rahuldus saavutatakse poomisel tekkivast lämbumistundest. Must põhjendas Rammuli kutsumist kohtule, et vanema prouana ei oska ta noorte seksuaalteemasid käsitleda. Samas ei väitnud Must ega ka Poopuu kohtus kordagi selgelt, et selle juhtumi puhul oli kindlasti tegu eluohtliku seksmänguga.

22-aastane Poopuu on korra elus juba vägistamise eest süüdi mõistetud ning selle eest kaks ja pool aastat vanglas olnud. Esimese vägistamise pani ta toime 16-aastaselt. Viru vangla ametnikud hindasid kolm aastat tagasi, et suure tõenäosusega paneb Poopuu viie aasta jooksul toime uue raske kuriteo.

Kaitsja sõnul andis süüdistatava psühhiaatriline ekspertiis vastuse, et tegu on täiesti normaalse noormehega. Mingisuguseid sadismi ilminguid pole tuvastatud, lisas ta.

Viljandi ringkonnaprokurör Marja-Liina Talimaa ei vaidlustanud kaitsja ettepanekut seksuoloog Rammul istungile kutsuda, sest prokuröri väitel peab kriminaalasja menetlemine objektiivne olema.

Kaitsja Must tegi kohtule ettepaneku, et lisaks Rammulile kutsutaks eksperdina kohtusaali kohtuarst. Viimane peaks kohtule kirjeldama kaelapiirkonna ja kägistamise iseärasusi.

Arvatavasti kuulutab kohus edaspidi istungid kinniseks, sest sellist soovi avaldasid kõik asjaosalised. Poopuu kaitsja advokaat Sirje Must lausus, et istungitel hakatakse arutama kannatanu kõlbelisi ning eraelulisi aspekte. Alaealine neiu on surnud, mistõttu pole tal võimalik end enam kaitsta.

Poopuu lisas, et tunnistajatena tulevad kohtu ette tema vanemad, mistõttu avaldas ta soovi perekonna ja eraelu kaitseks istungeid pidada kinniste uste taga.

Poopuu väitis kohtule, et soovib kohtuda pereliikmetega, sest tal on tarvis neid volitada tegema isiklikke majandustoiminguid. «Mul on mitmete inimeste ees rahalisi võlgnevusi,» väitis ta.

Seni sai Poopuu suhelda vanaisa ning õega telefoni ja kirja teel. Prokurör andis loa süüdistatavale edaspidi õe ja vanaisaga kohtuda. Ema ja isaga suhtlemine on endiselt tõkendatud, et vältida tunnistajate mõjutamist.

Tänasel istungil olid kõik osalised Poopuu vahi all pidamise pikendamise poolt. Prokurör Talimaa väitel tuleb vahistamist pikendada, et süüdistatav ei saaks õigusemõistmisest kõrvale hoiduda ning uusi kuritegusid sooritada.

Pärast istungit rääkisid süüdistatav ja kaitsja omavahel paar minutit. Must sõnas Poopuule: «Pole midagi teha, tuleb oma saatusele vastu minna.»

Prokuratuuri süüdistuse järgi vägistas 22-aastane Tairo Poopuu suve hakul Viljandi järve äärses puhkekohas oma 17-aastase ohvri ja kägistas ta surnuks. Nüüd on talle selle teo eest esitatud süüdistus kõige raskema kuriteo, mõrva eest. Mõrv on kõige raskem isikuvastane kuritegu ning üks väheseid kuritegusid, mille eest süüdimõistmise korral võib määrata eluaegse vangistuse. Minimaalne karistus oleks kaheksa aasta pikkune vangistus.

Must kõneles pärast istungi lõppemist ka ajakirjanikuga ning ütles, et mõistagi Poopuu kahetseb, ent teha pole enam midagi.

Kohtupidamine jätkub tuleva aasta märtsis.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles