Külmad ilmad kiskusid õhukvaliteedi alla

Martti Reinet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnauuringute keskuse ratastel labor määrab õhukvaliteeti Viljandis Jakobsoni tänava ääres.
Keskkonnauuringute keskuse ratastel labor määrab õhukvaliteeti Viljandis Jakobsoni tänava ääres. Foto: Marko Saarm

​Nii kui kolmapäeva õhtul Viljandis temperatuur miinus­kraadidesse vajus, langes kesklinna õhukvaliteet peaaegu kaks korda alla normi, sest korraga tehti tuli paljudesse ahjudesse.

Viljandi vanalinnas on suur hulk ahiküttega maju ning nende kütmisega paiskub õhku kahjulikke peenosakesi. Jakobsoni tänaval asuv keskkonnauuringute keskuse seirejaam leidis kolmapäeval õhust tervisele ohtlikke ülipeeneid osakesi lubatust kaks korda suuremas koguses. Õhtuks oli õhuseire tuvastanud kuni 40 mikrogrammi ülipeeni osakesi ühes kuupmeetris. Keskkonnaministri määruse järgi on nende piirväärtus 25 mikro­grammi kuupmeetris.

Tartu ülikooli keskkonnatervishoiu dotsendi Hans Orru sõnul on rahvastikupõhistes uuringutes näha põlemisest tulevate ülipeente osakeste halba mõju tervisele: kõrge saastetasemega päevad sunnivad inimesi haiglasse minema. Orru tõdes, et linnaelanike tervist võib ohustada ka kehtestatud piirmäärast väiksem kogus peenosakesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles