Aiajäätmeid ei tohi panna kogumismahutisse

, Viljandi linnavalitsuse majandusameti keskkonnaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

VILJANDI linnavalitsuse majandusamet tuletab jäätmevaldajatele meelde, et kogumismahutisse ei tohi panna aia- ja haljastusprahti.

Eelöeldu tuleneb keskkonnaministri 2007. aasta 16. jaanuari määrusest, mis sätestab jäätmeseadusele tuginedes, et olmeprahi tekkekohas (kodus, ametiasutuses, tootmis- või kaubandusettevõttes) sortides tuleb liigiti koguda paber ja kartong, pakendid, ohtlikud jäätmed, biolagunevad aia- ja haljastusjäätmed, biolagunevad köögi- ja sööklajäätmed, probleemtoodete jäätmed, põlevjäätmed (puit ja plast), suurjäätmed ning metallid.

Seaduse järgi ei tohi 2010. aasta 16. juulist peale panna olmeprügi hulka üle 45 massiprotsendi biolagunevaid jäätmeid. Eesmärk on seda näitajat vähendada: 2013. aastast on piirnorm 30 ning 2020. aastast 20 massiprotsenti, sestap peame hakkama biolaguneva prahi osa järk-järgult vähendama. Alustame aia- ja haljastusrisust, mille kogus suureneb olmejäätmete hulgas hooajati.

Eeltoodud nõuete täitmiseks hakkab korraldatud jäätmeveoga tegelev ettevõte konteinerite sisu üle vaatama, kontrollimaks, kas nendes olev prügi vastab määrusele. Kui mahutis leidub aia- ja haljastusjäätmeid, pannakse sellele hoiatussedel.

KUI kirjeldatud puudused on mitu korda kõrvaldamata jäetud, loobub jäätmevedaja kogumismahutit tühjendamast. Aia- ja haljastusprahti soovitame kompostida kinnistul kompostimisaunas või kompostris. Saadud väetisega on hea rammutada järgmisel aastal taimi.

Linnas tuleb pidada silmas, et kompostimisaun paikneks naaberkinnistust vähemalt viie meetri kaugusel, kui naabriga pole teisiti kokku lepitud. Kaevu ja auna vahele peab jääma vähemalt 15 meetrit.

Neil, kes ei soovi või ei saa sobivate tingimuste puudumise tõttu kompostimisauna rajada, on võimalik aia- ja haljastusprügi ära anda Viljandi jäätmejaamas Pärnu maantee 36.

Viljandi elanikud saavad aia- ja haljastusprahti Viljandi jäätmejaama anda tasuta. Samuti on võimalik tellida jäätmekäitlusega tegelevalt ja sellekohase loaga ettevõttelt nimetatud prahi äravedu. Aia- ja haljastusprügiga tegelemine ei ole korraldatud jäätmeveo ülesanne: selle kui vabaturul oleva prahiliigi veoks ei ole Viljandi linnavalitsus ühelegi ettevõttele ainuõigust andnud.

Segaolmejäätmete veo ainuõiguse on linnavalitsus andnud aktsiaseltsile Veolia Keskkonnateenused, aga aia- ja haljastusprahi äraveo võib tellida ka mõnest teisest ettevõttest.

LÕPETUSEKS kordan: majandusametil on inimestele palve, et aia- ja haljastusjäätmeid või kevadist koristusprahti ei pandaks kogumismahutisse, vaid neid käideldaks nõuetekohaselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles