Võhmal jätkub võhma

, Võhma gümnaasiumi õppejuhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võhma gümnaasium püüab oma õppekavas säilitada väärtuslikku, kuid lisada ka uusi võimalusi.
Võhma gümnaasium püüab oma õppekavas säilitada väärtuslikku, kuid lisada ka uusi võimalusi. Foto: Peeter Kümmel

Koolides on käsil uute õppekavade koostamine. Kuigi haridusvõrku ikka veel korrastatakse, on Võhma gümnaasium oma õppekava valmis saanud ja ootab kümnendasse klassi õppureid.

Võhma kooli kolme õppesuuna selgroo moodustavad sotsiaal- ja loodusained ning keeled. Oleme õppekava koostades püüdnud säilitada seda, mis meil on väärtuslikku, ja lisanud uusi võimalusi.

Juba aastaid on meie gümnaasiumiastmes õpetatud majandust, riigikaitset, uurimistöö aluseid, kolmandat võõrkeelt, joonestamist ja psühholoogiat. Neid aineid jagub uues kavas eri suundade kavasse.

Kõiki õppesuundi toetavad ka kõne-, väitlus- ja tekstiõpetus.

Sotsiaalainete hulka mahuvad muu hulgas draama- ja teatriõpetus, filosoofilise mõtlemise sissejuhatus, õiguste ja globaliseeruva maailma temaatika ning üldajaloo kursused.

Keelesuunal õppijad saavad omandada inglise, vene, saksa ja itaalia keelt. Majandusõppega seostub inglise majanduskeel.

Peame tähtsaks, et ühe suuna ained üksteist toetaksid ja neid oleks võimalik omavahel integreerida. Keelesuunal õpitakse näiteks kodukoha (piirkonna) ajalugu ja kultuuri, et olla valmis neid külalistele võõrkeeles tutvustama.

Loodusainete valik võimaldab senisest enam tähelepanu pöörata Eesti loodusele, ökoloogiale ja rakendusbioloogiale. Sellel suunal saadakse muu hulgas teadmisi ja oskusi ka maastikuarhitektuurist ja ökodisainist.

Juba aastaid on meie kooli kavas olnud materjaliõpetus. Noored õpivad tundma puitu, tekstiili, paberit, kartongi, looduslikke materjale ja muudki ning kasutavad oma teadmisi praktikas.

Taaskasutust eelistavas tegevuses valmivad õpilastel kaheteistkümnenda klassi kevadeks toolid, tugitoolid, diivanid ning muud mööbli- ja tarbeesemed, sealhulgas seina- ja põrandavaibad ning rõivad. See eeldab head planeerimisoskust, arendab meeskonnatööd, nõuab vahendite ja võtete tundmist ning oskust oma tegevust analüüsida, tehtut esitleda ja kaitsta.

Need, kellel on muusikahuvi, leiavad eel- või keskastmes valikaineks muusikaloo, ansamblimängu või pilliõppe. Spordihuvilistele sobivad sporditeooria ja lemmikala harrastamisega seonduvad kursused.

Taimeseade ning usundi- ja karjääriõpetus kuluvad marjaks ükskõik millisel suunal.

Võhma gümnaasiumi lõpetajad kiidavad õppeasutuses valitsevaid häid suhteid, koolitoitu ja üritusi, mida aitavad ka ise korraldada. Õpihimulised noored on pidanud siinset keskkonda sobivaks ja saanud kooli lõpetamise järel hästi hakkama. Gümnaasiumi juures tegutsevad Võhma muusikakool, mit­me­su­gused huviringid ja õpilaskodu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles